Gamalosten lovbeskyttet

Et av våre mest tradisjonsrike matprodukter, Gamalost frå Vik, er tildelt lovbekyttelse.
Redaksjonen
14 November 2006 - 15:56

Osten med røtter tilbake til vikingetiden, er det ellevte matproduktet som får en lovbestemt beskyttelse for å ta vare på norsk matkultur, melder Matmerk. Sognemeieriet ble overrekt beviset på lovbeskyttelsen av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under et arrangement i Oslo Konserthus tirsdag.
 
Det er produkter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse som tildeles denne beskyttelsen for å sikre deres fremtid, samtidig med at det gir forbrukerne en garanti om produktets opprinnelse.

Gamalost har blitt produsert ved Tines meieri i Vik i Sogn i mer enn 100 år sammenhengende, og det er nettopp for produktet Gamalost frå Vik den nye lovbeskyttelsen er myntet.

Nummer 11 i rekken
Gamalost fra Vik er det ellevte produktet som får en lovbestemt beskyttelse, som er en ordning etter mønster fra EU hvor mer enn 700 matprodukter har blitt tildelt denne beskyttelsen.

I tillegg til Gamalost frå Vik er følgende matprodukter lovbeskyttet: Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, Eplejuice frå Hardanger, Ringerikserter, Fjellmandel fra Oppdal, Frukt frå Hardanger (epler, pærer, plommer og moreller), Skjenning og Rakfisk fra Valdres lovbeskyttet.

Sunt tradisjonsprodukt
Gamalost er en mager surmelksost laget av skummet kumelk som blir modnet med en spesiell muggtype som på norsk blir kalt kulemugg. Det gir osten en kraftig og karakteristisk smak. I motsetning til andre oster inneholder gamalost lite fett (mindre enn 1 prosent) og mye protein (ca 50 prosent). Osten er heller ikke saltet og inneholder ikke tilsetningsstoffer.

Sogn og Fjordane og Hordaland har tradisjonelt vært kjerneområder for produksjonen av gamalost. Fra gammelt av ble det meste av gamalosten ystet på stølene. Området rundt Vik i indre Sogn er et område med solid tradisjon for slik produksjon.
 
 
Foto: Tine

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her