Ukens drink
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Foto: (Nuet)

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.
22 November 2024 - 13:00

Den som har drukket karsk, vet at det ikke er en kvalitetsdrikk, all den tid den ofte lages med kjip (tynn) kaffe og dårlig hjemmebrent - og til nød en sukkerbit.

Men konseptet med å blande kaffe og brennevin er velkjent utover våre landegrenser, og Irish Coffee er en av de mest populære varme drikkene også her. Karsk kaller man det imidlertid ikke, men derfor valgte mannen bak brennevinsmerket Nuet, Morten Pharo Halle, å kalle sin nye akevittlikør for Luksuskarsk. Den er altså noe helt annet.

James Creig i Nuet forklarer prosessen slik: - Vi bruker espressobønner som er røstet etter vår spesifikasjon, og som kvernes hos oss samme dag som det tilsettes til akevitten, det samme gjelder hasselnøttene, kakao-nibs og en liten mengde tonkabønner. 

Dette får trekke sammen med Nuet Dry Aquavit i 72-80 timer før massen kaldpresses for hånd, og filtreres to ganger gjennom 1 mikrons filtre. 

Deretter blandes den tilsmakte akevitten med sukker og vann til 20 prosent alkohol. James forteller at de justeres smaken med melkesyre og salt for økt munnfølelse. En teknikk de har lånt fra mikrobryggeriers praksis ved eksempelvis stoutbrygging. 

Om ikke alle ingrediensene er norske, gir definitivt likøren en norskere karakter til kaffedrinken. Nedenfor finner du også oppskriften på en norskere Espresso Martini. 

Karsk Martini - helnorsk svar på Espresso Martini - drinkoppskrift

Karsk Martini - helnorsk svar på Espresso Martini - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker med is. 
  2. Hell over ingrediensene.
  3. Rist kraftig.
  4. Sil over i et avkjølt martiniglass.
  5. Dryss over karve. 

Tips: For en mildere smak, kan akevitten erstattes med vodka.

Råvarer:
Nuet Luksuskarsk
Nuet Dry Aquavit

Sendt inn av Nuet

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her