Ukens drink
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Foto: (Nuet)

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.
22 November 2024 - 13:00

Den som har drukket karsk, vet at det ikke er en kvalitetsdrikk, all den tid den ofte lages med kjip (tynn) kaffe og dårlig hjemmebrent - og til nød en sukkerbit.

Men konseptet med å blande kaffe og brennevin er velkjent utover våre landegrenser, og Irish Coffee er en av de mest populære varme drikkene også her. Karsk kaller man det imidlertid ikke, men derfor valgte mannen bak brennevinsmerket Nuet, Morten Pharo Halle, å kalle sin nye akevittlikør for Luksuskarsk. Den er altså noe helt annet.

James Creig i Nuet forklarer prosessen slik: - Vi bruker espressobønner som er røstet etter vår spesifikasjon, og som kvernes hos oss samme dag som det tilsettes til akevitten, det samme gjelder hasselnøttene, kakao-nibs og en liten mengde tonkabønner. 

Dette får trekke sammen med Nuet Dry Aquavit i 72-80 timer før massen kaldpresses for hånd, og filtreres to ganger gjennom 1 mikrons filtre. 

Deretter blandes den tilsmakte akevitten med sukker og vann til 20 prosent alkohol. James forteller at de justeres smaken med melkesyre og salt for økt munnfølelse. En teknikk de har lånt fra mikrobryggeriers praksis ved eksempelvis stoutbrygging. 

Om ikke alle ingrediensene er norske, gir definitivt likøren en norskere karakter til kaffedrinken. Nedenfor finner du også oppskriften på en norskere Espresso Martini. 

Karsk Martini - helnorsk svar på Espresso Martini - drinkoppskrift

Karsk Martini - helnorsk svar på Espresso Martini - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker med is. 
  2. Hell over ingrediensene.
  3. Rist kraftig.
  4. Sil over i et avkjølt martiniglass.
  5. Dryss over karve. 

Tips: For en mildere smak, kan akevitten erstattes med vodka.

Råvarer:
Nuet Luksuskarsk
Nuet Dry Aquavit

Sendt inn av Nuet

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her