Bearnaisesaus
Gi oss gulsaus heller enn bearnés

Gi oss gulsaus heller enn bearnés

Selv om Språkrådet har insistert i nesten 30 år, er det få som skriver bearnaise etter deres anbefaling.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2015 - 07:39

I november var det som i så mange andre måneder mye som «tok av på Facebook». Blant annet at Toro trakk tilbake sin bearnaisesaus fordi den inneholder egg. Andreas Viestad er blant dem som engasjerte seg og slår fast at en bearnaisesaus lages med egg, dermed basta. Alt annet mener han er å regne som «gulsaus», slik det heter i Trøndelag.

Men stopp en hal, én ting er ingrediensene, noe annet er navnet. Viestad er etter det jeg kan huske, den eneste kokebokforfatter som gjennomført bruker skrivemåten bearnés i sine oppskrifter og ikke bearnaise(saus).

Merkverdigheten bearnés eller bearnes er imidlertid ikke Viestads konstruksjon, derimot Språkrådets som styrer norsk rettskrivning. Denne praksisen med å fornorske, les forvrenge, uttrykk som startet i 1938 og toppet seg på 1980-tallet, var ment å «regulere skrivemåten av fremmedord mer i samsvar med uttalen i norsk».

Hvis «reguleringen» hadde vært riktig den gangen, burde de valgt «bærné» for det er slik folk uttaler sausen. At entrecote som ofte får følge av bearnisesaus, slapp unna den gangen, kan man jo lure på. For riktig skrivemåte er fortsatt entrecote/entrecôte og ikke «angtrekå».

Heldigvis har dette galimatiaset roet seg kraftig. Det kom riktignok et forslag i 2004 om å endre skrivemåten for bacon til beiken, men det fikk så mye motbør at det klokelig nok ble trukket tilbake. Men det heter fortsatt «kasjunøtt» og ikke cashewnøtt, ifølge landets språkekspertise. Jeg kan faktisk aldri huske å ha sett dette ordet i bruk – utenom i Bokmålsordboka, noe som også avsløres gjennom et googlesøk. Språkrådet burde derfor for lenge siden tatt det til seg at anbefalt rettskrivning, hvis den skal ha noen mening, bør reflektere den til enhver tid gjeldende praksis i samfunnet.

For verken Norge eller verden er lenger slik den var. At mayonnaise ble til majones på norsk i 1917, er forståelig. Men 100 år senere er vi tross alt mer globale, spesielt i serveringsbransjen, hvor det også jobber mange ikke-innfødte nordmenn med ansvar for å lage menyer. Mange av dem strever nok med norsken og rettskrivningen som det er, om de ikke må forholde seg til disse lett parodiske omskrivningene. Så kjære Språkråd, la oss pliis få tilbake bearnaise og ta heller inn gulsaus som alternativ skrivemåte. Den skjønner alle. Og da kan den lages både med og uten egg.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her