Godbiter i pollisten
Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Mens burgundere er blitt for dyre for de fleste, er fortsatt topp chablis gode kjøp, som med disse nykommerne.
24 Februar 2021 - 13:45
  Foto: Marie-George Stavelot

Som om ikke det norske markedet er mettet med chablis? Vel, når chablis smaker så bra som dette, er det fortsatt rom for flere.

  Foto: Marie-George Stavelot

Schaller Vau de Vey Chablis Premier Cru 2019 og Schaller Chablis Vieilles Vignes 2019 gjør begge en veldig god jobb til vinterens vakreste eventyr, nemlig når skreien kommer på bordet.

Mens den første er en premier cru, og dermed med større potensial for både munnfølelse og lagring, er den andre ikke langt unna takket være godt voksent plantemateriale.

Vi snakker om to viner som til fulle viser hvor mye smak som er mulig å få ut av kombinasjonen chardonnay og Chablis’ jordsmonn, selvsagt utenom grand cru-ene og noen av de kraftigste premier cru-ene.

Vau de Vey er en forholdsvis stor og svært bratt vinmark som ligger vest for Chablis by. Og er blant de nordligste premier cru-ene på denne siden av elven Serein. Den har et rykte for å være utfordrende og kjølig siden den ikke har noen beskyttelse for den kalde nordavinden. Selve navnet forteller om et fuktig sted; Vey het opprinnelig vadum på latin som betyr havbunn, og med temperaturøkningene og tilløp til hetebølger også i dette nordlige randsonen, er slike forhold faktisk av det gode i dag.

Vinmarkene dyrkes bærekraftig.

Som med alle andre premier cru-vinmarker er det den faktiske beliggenheten til parsellen som forklarer potensialet. Schallers parsell ligger i lieu-dit-et La Grande Chaume midt i skråningen og er sørøstvendt. Jordsmonnet er svært skrint og steinete med den berømte kimmerigdekalksteinen i bunnen. Elodie Schaller som er datteren i familien bak denne vinen, med pappa Laurent og broren Camille i vinkjelleren, forteller at i solfylte årganger blir vinen fra denne 0,5 hektar store parsellen ekstra god.

Laurent og Camille Schaller gikk solo i 2014. Foto: Marie-George Stavelot

Den ferdige vinen fra 2019 reflekterer dette. 2019 var et år med mye sol og tendenser til tørke, fullmoden frukt og forholdsvis lang vekstsesong, men uten at syrenivåene ble skadelidende. Avlingene ble naturlig lave på grunn av tørken. Dette antyder perfekte forhold for Vau de Vey og for en vin som skal legges til side.

Den andre chablisen får druer fra Schaller-familiens eldste parsell. Siden gamle vinstokker i Frankrike, ikke nødvendigvis er steingamle, men minst 35 år, er da også plantene som har gitt druer til denne vinen bare litt eldre, 41 år gamle. Men den sørøstre eksponeringen gir en langsom og balansert modning av druene, og det er denne harmonien som skinner gjennom. Siden deler av vinen er modnet i brukt eik, og resten har ligget på bunnfallet i ståltanker i 10 måneder, har vinen oppnådd ekstra fedme og munnfølelse fra denne behandlingen. Noe som den kler veldig godt. De gunstige forholdene i 2019 gjør sitt til at resultatet er blitt så godt.

Vinene modnes i 10 måneder i enten ståltanker eller fat.

Denne parsellen ligger langs veien mellom Chablis by og Préhy, et område som ifølge Elodie Schaller er kjent for å gi viner med uttalt mineralkarakter. Det er for øvrig i Préhy Schallers vinkjeller ligger. Den ble bygd i 2014 da familien tok farvel med La Chablisienne-kooperativet. Mens det var i nærheten av Préhy de dyrket druer før, har de gjennom de siste 10 årene ekspandert til så vel Vau de Vey som Vaucoupin som er deres andre premier cru. I dag har de til sammen 18,5 hektar fordelt på ulike deler av Chablis AOC.

Vinkjelleren ligger i Prehy.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her