Giftmanet blir festmat

Den giftige dypvannsmaneten Periphylla Periphylla kan bli festmat.
Redaksjonen
20 November 2008 - 19:30

Maneten er stor, klissete og har tolv giftige fangarmer. Den er i stand til å lamme fisk som veier fem kilo. Snart kan den havne på norske restaurantbord.
 
Det er firmaet Su San på Frøya og SINTEF-forskeren Kesheng Wang som jobber med å lage festmat av kjempemaneten.
 
Dyr mat
I Kina har folk spist maneter i flere tusen år, og maneter er ofte det dyreste på menyen. Kineserne mener at manetkjøtt gir vakker hud og er sunt for blodet. Kjøttet er dessuten fullt av proteiner og mineraler.
 
Periphylla Periphylla er en dyphavsmanet som ikke tåler lys. Den lever på flere hundre meters dyp, men svømmer opp mot overflaten om natten. Så synker den gjennom vannlagene, og gjentar samme prosess hele livet.
 
Mye vann
Fangarmene kan selvsagt ikke spises, og er det første som må fjernes om maneten skal spises. Så blir maneten vasket og tilsatt et stoff som heter alum. Dette stoffet fjerner giften. Deretter blir maneten saltet for å trekke ut vannet. Hele 95 prosent av manetens kropp er vann.
 
Når saltet så er børstet vekk er maneten klar til å spises. Da kan den bli menneskemat. Den trenger ikke kokes eller stekes, maneten kan strimles rett i en salat, for eksempel.
 
Utfordring
Utfordringen Su San har, er å finne gode måter å fange maneten på uten å ta med fisk i samme trål.
 
På den annen side viser undersølkelser fra Lurefjorden i Hordaland at det er lite fisk der maneten er. Årsaken er sannsynligvis at maneten tar maten fisken vanligvis spiser.
 
Su San Norway undersøker i et pilotprosjektet om det kan være mulig å snu et miljøproblem til en kommersiell ressurs.
 
I så fall er det ikke lenge før giftige maneter havner hos norske restauranter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her