God mat på kroken

Dette er trolig hovedgrunnen til at vi hele tiden skaffer oss nye kokebøker: De blir rett og slett bare bedre og bedre, og vi klarer oss dårligere uten. Ta nå for eksempel Norsk sjømat av Lars Barmen. En fiskebok for alle - som inneholder "alt".
Redaksjonen
16 November 2001 - 16:41

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Sjelden har en bok så godt dokumentert vårt gamle munnhell "Havet er et skattkammer". Norsk sjømat er simpelthen en usedvanlig lekker oppslagsbok over det meste av de råvarer du kan få i garn og på krok langs vår kyst og i elver, bekker og innsjøer.

Ren ganeglede
Den reiseglade eventyreren og TV-kokken Lars Barmen er etter hvert også blitt en produktiv kokebokforfatter - og det skal vi takke ham for. Denne gang har han latt sine stormkjøkken og krydderflasker i lommeformat ligge. Denne gang har han arbeidet innendørs, og det er egentlig på sin plass allerede her å også berømme de to medspillerne som har gitt denne nye boken farge og fasong, nemlig fotografen Erik Jalland og designer Tine Texmon. For dette er blitt en bok så lys, lekker, moderne og innbydende at Barmen alene ikke kan få all applausen.

Skjønt han fortjener selvfølgelig hovedæren og all den trampeklapp han kan få. Det er en ren ganeglede bare å lese registerets opplisting av rettenes titler. De smaaaker så mye!

Idéstarter
Selv er Lars Barmen ganske beskjeden i sitt forord, og mener boken bare bør være en såkalt idéstarter. Med det mener han at alle bør bruke oppskriftene som utgangspunkt for egne eksperimenter, og selv endre og smake til - skrive i margen og gjøre erfaringer underveis. Vi er forskjellige, og har ulike lyster, også i matveien. Gjør boken til din egen, oppfordrer han, så blir den også morsommere å overta for den som engang skal arve...

Skjønt det er ikke sikkert det er helt påkrevet: Oppskriftene hans er forbilledlig enkle, og han sier selv helt eksplisitt: Dette er ikke en bok bare for dem som er mellom 27 og 42 år og bor i Oslo 2 og 3. Alle som enten henter opp råvarene selv, eller tar sine små turer til fiskehandleren i stedet, skal finne både faktaopplysninger og gode idéer her.

Han har sine ord i behold. Boken har kapitler om nær sagt alle de fiske- og skalldyrslag vi noensinne måtte ha støtt på i våre nærområder. Han gir oss undervisning i rensing, filetering og åpning av ulike fiske- og skjelltyper. Han lærer bort kraftkokingens små hemmeligheter og slår et godt slag for varmrøyking som tilberedningsmetode.

Dropp gamle travere
Det er ikke mulig å gjengi alle bokens oppskrifter - selv om det er svært fristende. Men like fullt: Sild og brisling er viet gode kapitler, og byr for eksempel på panert sild på Cæsarsalat, eller brisling med tomat, hvitløk og basilikum. Ørret og laksefiskene kan naturligvis serveres tradisjonelt med rømme eller Sandefjordsmør. Barmen dropper likevel de gamle traverne og foreslår i stedet grillet ørret med mangosalat eller laks sashimi.

Seien kan du steke med karri og servere helstekte hvitløkfedd til, makrellen gjør seg utmerket med rødbetsaus, lettsaltet lange skal spises med fingrene sammen med poteter og flatbrød, og kveita med en aubergine- og fetapuré. Begynner tennene å løpe i vann?

Vi kan fortsette litt til: Hva med stekt uer med reker, koriander og sitron? Eller breiflabb med krydderbernaise? Hjerteskjell i pasta, krabbesalat i sandwich, reker med skalldyrsaus er kanskje heller ikke så dumt? For ikke å snakke om ristede kamskjell med appelsin og korianderbuljong... mmm...

I det hele er Norsk sjømat en nydelig veiviser til vanns, for alle oss som er kommet forbi det stadiet der fisk var noe man puttet i kokende vann og raspet gulrøtter til. Vi begynner å bli mange. Vi blir nok flere etter dette.

Lars Barmen:
Norsk sjømat
Forlag: Kagge
Foto: Erik Jalland
Format: 19,5 x 27 cm
Sider: 176

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her