Godt voksen barnemat

Selv om det er spaghettiskruer i denne retten, er dette ikke barnemat. Til det er smaken kanskje litt vel kraftig. Men like fullt en ytterst velsmakende kveldsrett eller kandidat til middagsbordet som sparer lommeboka. Det gjør også vinene vi har valgt ti
Aase E. Jacobsen
15 Mars 2001 - 13:08

Spaghettiskruer har etablert seg i nordmenns bevissthet som en barnslig form for pasta. Noe produsentene har funnet på for å lokke barnefamilier til å spise mer pasta? Nei da, det er langt mer seriøst enn som så. Kreativiteten hos italienske pastamakere har nemlig vært upåklagelig opp gjennom tidene. Hvilket har avfødt uttallige fasonger. Og hver variant har sitt bruksområde. Årsaken er selvsagt at pasta er et fast innslag på italienernes matbord to ganger om dagen. Og da holder det ikke med plain spaghetti eller makaroni.

Uten kjøtt
Pastaprodusenten Barilla hevder sågar at pasta er arkitektur designet for munnen. At hver fasong, Barilla lager ikke mindre enn 100 ulike, er en murstein, med forskjellig form og konsistens hvir formål er å skape, både fysisk og mentalt, en konstruksjon som skal gjenspeile den ekte smaken. Nå forstår vi at pasta er dødsalvorlig for italienerne.

Det hevdes at det skal finnes noe slikt som rundt 600 forskjellige pastafasonger og når hver enkelt i tillegg kan ha flere navn, skjønner vi at forvirringen blir total. Skruene, eller fusilli som de benevnes på italiensk, er enkle å forholde seg til. De passer godt til kjøtt- og grønnsakssauser og hele familien spiser dem med god appetitt.

Nå har vi valgt en smaksrik grønnsakssaus helt uten kjøtt og uten de klassiske tomatene. Og den er bare litt mer arbeidskrevende enn saus fra pose. Hvis du vet at du får dårlig tid når retten skal spises, kan du forberede sausen frem til før aubergine og paprika skal blandes. Dette er selvsagt en utmerket kveldsrett. For en italiener oppleves det noe sært å bare innta en pastarett til middag. Pasta er som kjent det faste innslaget etter forretten, ofte en suppe, og før hovedretten som består av kjøtt eller fisk servert med poteter eller kokte grønnsaker. Litt andre dimensjoner over enn hva en gjennomsnittshusholdning setter på bordet til daglig.

Fullverdig
Legger du litt sjel i tilberedningen av retten, er en enslig men god pastarett ikke noe å skamme seg over, tvert imot. Pasta på norsk skiller seg imidlertid fra den italienske ved at vi bruker mye mer saus, ofte opp til dobbelt så mye, i forhold til mengde pasta. Derfor blir retten ganske mettende. Og serverer du godt med brød ved siden, samt eventuelt også en salat, har du et fullverdig måltid.

Sør-Italia er kilden til den beste pastaen og de beste oppskriftene. Denne gangen har vi valgt en toscanskinspirert pastarett. Hva er vel ikke mer naturlig ennå prøve vin derfra, så vel som fra Sør-Italia. Samt noen utfordrere fra andre land og distrikter.

Vi starter med Norgeshistoriens største vinsuksess, Capella (varenr 13722, kr 68,90 for flaske og kr 272,- for 3 liter) som kommer fra Puglia i Sør-Italia som med en andel av nordmenns vinkonsum på nesten 11 prosent, har etablert seg som "alles yndling". Altså mer enn hver tiende flaske rødvin solgt gjennom polet var en Capella i fjor. Og Capella står alene for hele økningen i rødvinskonsumet. Forklaringen er en god vin til en svært gunstig pris hvilket forsvarer at den kan brukes også på ukedagene, uten at husholdningsbudsjettet lider for mye.

Årgangsskifte på vin uten årgang
Capella er nå tilgjengelig i en fersk og frisk 2000-årgang. Men ikke spør betjeningen om å få akkurat denne årgangen, for den er nemlig ikke indikert på etiketten. Stort sett skal all Cappella i salg etter 1. mars være fra vinhøsten år 2000. At den er imponerende bra i forhold til prisen, er det vanskelig å være uenig i. Her er alt som folk flest liker av søte mørke bær og mokka i så vel duft som smak. Fin saftighet, runde syrer og et snev av tanniner gjør Capella til en usedvanlig lettdrikkelig vin.

Men den er ikke bare søtsuppe for overfor maten gjør den en god innsats. Sødmen i vinen skaper en fin kontrast til smakskraften og særlig den litt skarpe hvitløksmaken i pastasausen.

Sør-Italia er imidlertid ikke bare druene primitivo og negroamaro som i Capella. Også sangiovese, Toscanas hoveddrue, dyrkes i økende omfang. Stilen til sangiovese fra Puglia er svært annerledes enn i Toscana, hvilket i hovedsak skyldes det betraktelig varmere og tørrere klimaet. Derfor er Promessa Sangiovese 1999 (varenr 13787, kr 83,-) mye rundere og med mer modne søte bær enn hva vi vanligvis forbinder med druen. Promessa er dermed mer Puglia enn sangiovese. Men en meget god vin til prisen. Og en moderne vin i den forstand at produsenten kjøper bare de beste druene. Hvilket innebærer en streng selektering.

Promessa holder hva den lover; den har mye av alt hva aromaer angår, både animalskhet og mørke bær. Smaken er saftig med god syrlighet og bra fylde, runde tanniner. Den er litt for fyldig til våre pastarett. Og finner seg bedre til rette sammen med grillet kjøtt.

Stor - men suveren

Men vi forlater ikke sangiovese før vi har smakt en toscaner. Pater Sangiovese IGT 1999 (varenr. 34982, kr 105,70) fra Marchesi di Frescobaldi som er ikke bare en av Toscanas største jordeiere men også stor i europeisk målestokk med sine 700 hektar vinmarker og et salg på 6 millioner flasker vin. Frescobaldi-familien har dessuten helt siden 1300-tallet hatt stor innflytelse på italiensk kultur og vært en viktig brikke i makteliten.

Huset lager i dag hele spekteret av viner fra topp cuvéer til mer dagligdagse viner. Pater Sangiovese er en hverdagsvin i øvre sjikt. Den har et snev av animalskhet samt røde og mørke bær i duften. Smaken er saftig og ganske elegant med gode syrer og tanniner. Ettersmaken er god med de samme aromaene som i duften.

Den er mer raffinert enn de to andre italienerne. Og den perfekte match til maten. I dette tilfellet opplever vi et tilfelle synergi ved at maten løfter vinen og vice versa. Pater Sangiovese er for øvrige en svært fleksibel matvin.

Vi prøver også et par rimelige viner fra henholdsvis Rhône i Frankrike og Sør-Afrika. Førstnevnte, Grenache de Coteaux de l'' Ardèche 1999 (varenr. 13110, kr 78,10), er lettere og friskere i stilen enn italienerne. En helt grei og absolutt vellaget vin, spesielt til mer sommerlige måltider, men overfor den kraftige pastaretten er den litt lett.

Fra Sør-Afrika henter vi Kleinbosch Red 1999 (varenr. 13509, kr 89,20) som har masser av friske røde bær og noe krydder i så vel duft som smak. Den er også behagelig frisk. Enkel men vellaget og en bra match til pastaretten. Denne vinen går dessuten godt til retter med kylling.

Kleinbosch Red er en blanding av cinsault og cabernet sauvignon og er produsentens hverdagsvin. Druene kommer fra området Paarl som sammen med Stellenbosch er de sikreste leverandørene av gode druer. Kleinbosch er dessuten et sikkert kort for kvalitetsvin i den rimelige prisklasse.

Spaghettiskruer med paprika og auberginesaus
Pris pr porsjon ca kr 30
2 porsjoner

1 stor aubergine
2 store røde paprika
3 ss olivenolje
1-2 knuste hvitløkfedd
nykvernet svart pepper
¼ ts salt

3 ss grovhakket basilikum
3 ss extra virgin olivenolje
1-2 knuste hvitløkfedd
250 g spaghettiskruer
friskrevet parmesan

Skjær auberginen i store terninger og legg dem i et dørslag. Dryss salt over og la ligge i 40 minutter. Legg paprikaene på en bakeplate i ovnen som er forvarmet til 200 grader. La dem steke i 30 minutter til skinnet bobler og er lett brent. Ta ut av ovnen og sett til avkjøling.

Når paprikaene er kalde, skreller du de og fjerner frøene. Skjær paprikaene i terninger. Ta vare på saften som skilles ut. Skyll auberginen og tørk med kjøkkenpapir. Varm oljen i en stekepanne til den begynner å ryke. Ha auberginen oppi og stek i 5-7 minuter under jevnlig omrøring. Auberginen er nå blitt ganske mørk. Skru ned varmen og legg på lokk. La småkoke i 7-10 minutter mens du rører en til to ganger, til auberginen er myk og gjennomstekt.

Ta av lokket, skru opp varmen og dytt auberginemassen til en side av pannen. Tilsett hvitløken og fres lett til den begynner å bli lysebrun. Bland så med auberginen. Tilsett deretter paprikaterningene og saften, mye nykvernet pepper og salt.

Bland basilikum, extra virgin olivenolje og hvitløk. Kok spaghettiskruene i mye lettsaltet vann til al dente. Hell av vannet og ha pastaen oppi en serveringsbolle. Hell over basilikumoljen og bland godt. Tilsett deretter aubergine- og paprikasausen og bland lett.

Server med friskrevet parmesan. Godt brød og gjerne en salat.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten
Dagens rett

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her