Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Grenacheviner som dette gir Rhône-produsenter noe å strekke seg etter

Grenacheviner som dette gir Rhône-produsenter noe å strekke seg etter

At californiske vinprodusenter ser til Rhône, er ikke noe nytt, men denne norskættede kvinnen gjør alt på sin måte.
Aase E. Jacobsen
30 Januar 2019 - 14:45

A Tribute to Grace Besson Vineyard Grenache 2015 er Angela Osbornes beste vin, og en verdig utfordrer til viner fra Chateauneuf-du-pape. Som de beste derfra er den laget av grenache alene, av druer fra svært gamle vinstokker – i dette tilfellet en vinmark fra 1910 som er buskbeskjært – og med et jordsmonn som en gang var elvebunn og derfor har mye rullesteiner på toppen, akkurat som på andre siden av kloden. Vinen er laget etter veldig tradisjonelle prinsipper med fottråkking og gjæring med 50 prosent hele klaser.

Denne fascinerende vinen har både pris og lagringspotensial til felles med sine frender i Rhone. Så var da også denne vinmarken med på å sette Californias Rhône-inspirasjon på kartet den gangen Randall Grahm stod i spissen for Rhône Rangers.

Birichino lager også en imponerende vin fra denne vinmarken

Dette var på 1980-tallet da en gruppe unge vinmakere (inkludert Joseph Phelps, Fred Cline og Bob Lindquist) fattet interesse for de mange druesortene fra Rhone som fantes i Californias vinmarker – ofte veldig gamle.

Angela Osborne tilhører en annen generasjon (og annet kjønn – kvinnelige vinmakere er forholdsvis nytt også her) enn disse karene.

Her er en annen yngre kvinnelig vinmaker som setter spor etter seg i California

Og hun gjør ikke minst sine egne greier. Den new zealandske filmstudenten endte ved en tilfeldighet opp som vinmaker i Sonoma i 2007 og jobbet blant annet hos Lioco. I løpet av den første tiden ble hun kjent med grenache og begynte hun å eksperimentere på egen hånd med utgangspunkt i kjøpte druer, som var og er veldig vanlig i California.

Hele familien i arbeid med fottråkking av druene.
 

Hun kjøper derfor fortsatt druer fra ulike deler av staten. Besson kommer fra Santa Clara Valley (nå bedre kjent som Silicon Valley) som er der de første grenacheplantene ble satt i jorden i 1857 på rotstokker av mission-planter. De andre grenachene hennes som finnes i Norge, kommer derimot fra Santa Barbara Highlands og Santa Ynez Valley som begge tilhører Central Coast og dermed har et annet og kjøligere klima. Det som kjennetegner disse er for øvrig at de er vinmarker av nyere dato.

A Tribute to Grace Vie Caprice Grenache 2015 er laget av druer fra en vinmark i Santa Ynez plantet i 2007, og har det til felles med vinmarkene i Santa Barbara Highlands at det er brukt en grenacheklone som kalles Alban og som kommer fra Georgetown i Eldorado/Sierra Nevada. Den er dermed tilpasset et høytliggende klima. Smaken er veldig delikat leskende med superdeilig frukt og fine tanniner.

Les mer om El Dorado her

Felles for disse kjøligklima-grenachene er at de har veldig lys rødfarge. Og ikke helt den samme konsentrasjonen som grenache fra eldgamle vinstokker. Mer delikat og nesten pinotaktig, men likefullt med god dybde.

Angela Osborne på jakt etter gamle grenacheplanter i Amador County i Sierra Foothills.

Den store forskjellen er høyden over havet og for så vidt jordsmonnet som er forvitret granitt. Som navnet antyder ligger vinmarkene i Santa Barbara Highlands høyt, og starter ved 1000 m.o.h.. De er en del av Los Padres nasjonalpark som går fra Monterey i nord til Ventura i sør og som består av flere fjellkjeder opp mot 2700 m.o.h.

Angela Osborne på jobb i Santa Barbara Highlands med vinmarkene i bakgrunnen.
Tobarnsmamma Angela Osborne i en stille stund i vinkjelleren.

Nærheten til fjellene og høyden over tåken sørger for en betydelig eksponering overfor sollys, noe som balanseres av stor forskjell mellom dag- og nattemperatur, som også kan avleses i vinens karakter. A Tribute to Grace Santa Barbara Highlands Grenache 2016 er elegant og delikat.

 

Kysten er ikke langt unna, men nedbøren er minimal, området er for ørken å regne med maks 300 mm regn årlig. Det gjør også at det er lett å dyrke druene uten bruk av plantevernmidler, og Angela bruker druer som er biodynamisk dyrket. Derfor tappes også vinene ved fullmåne.

Nå er tre av fire viner å få i 2016-årgangen, og den ga velkomment nedbør etter flere år med tørke. Temperaturene var derfor i gjennomsnitt lavere hvilket gå seg utslag i høyere syrefriskhet – og det er noe grenachestilen til Angela kler.

Jeg har ikke lyktes å få tak i 2016-utgaven av Besson i tide før deadline, men erfaringen fra de to andre 2016-utgavene signert Angela gir all grunn til å tro at Besson 2016 vil by på en store smaksopplevelse. Trolig i enda større grad enn 2015. 

Navnet på vinene er verd en kommentar, for det er her den norske avstammingen kommer inn. Vinene er en hyllest til bestemoren Grace som kommer fra Holmestrand.

Bestemoren som har gitt navn til Angela Osbornes vinprosjekt, er fra Holmestrand.

Hun står også bak vinene med navnet Land of Saints som også inkluderer en lekker hvitvin, Land of Saints Chardonnay 2016 og en kul tolkning av nebbiolo, nemlig Land of Saints Edna Valley Nebbiolo 2014. Det er åpenbart at Angela kan mer enn sin grenache.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne champagnen er faktisk utrolig billig
Godbiter i pollisten

Denne champagnen er faktisk utrolig billig

Den kom inn i hyllene til 120 polutsalg fra mai, og da som en enda mer vellagret utgave enn tidligere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her