Gull og sølv til Samson

Oslo-bakeriet Samson har Norges beste brød.

Konkurransen Norges beste brød 2009 gikk av stabelen under Verdens Brøddag. Og Oslo-bakeriet W. B. Samson tok både første- og andreplassen i følge Bakeri.net.

Aller best er Samsons San Francisco Sour Dough Bread (surdeigsbrød).

- Brødet er et surdeigsbrød der surdeigen er laget på californiske rosiner. Vi har lagt en rosinjuice med honning og sukker som har begynt å gjære. Denne prosessen tar to uker. Brødet er produsert med lang, lang hvitetid og ingen gjær. Bare lange liggetider. Det gir tid til utvikling av smak og aroma. Brødet er stekt på steinovn, sier en glad og stolt Bjørn Njåmo til Bakeri.net. Han fortsetter:

- Brødet skapte vi egentlig i forkant. Vi hadde tenkt å starte med det og har allerede bestilt former. Brødet er basert på et brød som finnes i California. Dette er ingen kopi, men en norsk variant. Nå fikk vi testet produktet og det slo jo veldig godt an. Jeg skal selv purre på de bestilte formene på mandag for å sikre at vi kommer i gang med produksjonen snarest råd. Noe volumprodukt blir det ikke. Vi legger opp til en produksjon på rundt 250 brød om dagen. Utsalgsprisen vil ligge like under 40 kroner.

Samson tok også andreplassen med sitt Egertorgbrød. Dette er også et surdeigsbrød, med lite gjær og med lange liggetider. Brødet selger i dag allerede potensielt mer enn det Samson greier å produsere.

- Vi hadde forventninger om å komme blant de fem beste, men dette er helt vanvittig, sier Njåmo til Bakeri.net.

Følgende punkter ble bedømt: Skorpe, krumme, lukt, smak, kreativitet, utseende og sagbarhet.
På tredjeplass kom Dampbageriet, Norgesmøllene på fjerde, Kolonihagen Bakeri på femte og  United Bakeries på sjetteplass. De resterende ni produktene som deltok ble ikke rangert.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen