Håvard ble Årets Young Sommelier

Håvard ble Årets Young Sommelier

Snart 30 år gamle Håvard Barsten fra Bølgen & Moi Tjuvholmen (th) løste oppgavene i Årets Young Sommelier aller best.

I finalen møtte Håvard Barsten som er fra Molde, Inga Greve fra Ølakademiet/BD57 og Averøya utenfor Kristiansund. Dessuten Cherif Kanngo som jobber på Cafe Christiania og er fra Uppsala. Finaleoppgavene i Årets Young Sommelier var todelt. Først skulle de tre finalistene presentere sin norske favorittdrikke og dernest foreslå drikke til en tre retters meny.

De tre kandidatene var på forhånd gjennom en semifinale med teorispørsmål, blindsmakinger og det å sette drikke til en matrett. Tema har hele veien vært norske drikkevarer. Det betyr øl, sider, brennevin, fruktdrikker og eplemost.

Mens Håvard valgte Egge Gård Iseple som sin favoritt, gikk Inga for Nøgne Ø Saison og Cherif for Lyderhorn fra 7 Fjell. Til menyen som Geir Magnus Svae, kjøkkensjef for Bølgen & Moi-restaurantene, hadde komponert, foreslo Håvard disse drikkene som altså overbeviste juryen mest:

Gilde Dill Aquavit ble valgt til Høyrøkt Frøyalaks, løyrom, dillmajones, rugbrød og pepperrotkrem.

Haandbryggeriet Norwegian Wood til Rognebær- og akevittglasert elgfilet, selleri, kål, kantarell, mørkt øl-saus.

Og Vår solbær/eple til Sjokolade- og steinsoppmousse, blåbær, steinsoppmarengs.

Finalistene fikk smake på de tre rettene før de kom med sine forslag. Vinner Håvard Barsten til venstre.
Finalistene fikk smake på de tre rettene før de kom med sine forslag. Vinner Håvard Barsten til venstre. I bakgrunnen konferansier Hans Tryggvasson fra Håndverkerstuene.

 

 

Det var ikke anledning til å bruke samme drikketype mer enn en gang.

Juryen begrunner Håvard som vinner slik:

«Vinneren utstråler en trygghet og har gode begrunnelser for sine noe utradisjonelle valg. Vinneren har gjennom hele konkurransen vist stor kunnskap innenfor de ulike drikkekategoriene samt mat og drikke i kombinasjon.» 

Juryen bestod av Torleif Høyvik, Verité, Chris Grøtvedt, The Thief, Ivan Abrahamsen, Arcus og Alexander Skjefte, To Rom og Kjøkken. Alexander var den aller første Young Sommelier i 2003.

Håvard kan se fram til en opplevelses- og lærerik tur til Ægir i Flåm. Alle tre finalistene fikk hver sin Raymond Weil-klokke.

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen