Godbiter i pollisten
Her får du mye god champagne for pengene

Her får du mye god champagne for pengene

Når både morsdag og valentinsdag faller på samme dato, må det noe virkelige godsaker til.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2016 - 14:01

Lanson Gold Label 2008 er til tross for at den nærmer seg 500-lappen, et godt kjøp. Kvalitetsmessig er den på nivå med champagner som koster det dobbelte. Så selv om Lanson er en relativt stor champagneaktør, har de alltid sørget for at denne klassiske cuveen er «moderat» priset.

2008 er dessuten et interessant champagneår med god struktur, både fra syre og konsentrasjon. Og Lansons Gold Label er kjent for sin gode holdbarhet.

Se smaksnotatene for de eldre vinene her

Om lagringspotensialet er uvesentlig på en dag som førstkommende søndag, er det greit å vite at den også smaker fantastisk allerede. Spesielt om du har noe godt å servere den til. Gjerne med lyst kjøtt som kyllin eller svin, eller endog lammefilet. Den er laget med litt mer blå druer enn grønne, som gjør at den har mye å bidra med som kjøttvin.

Går du for sjømat, er Collard-Picard Cuvee Dom Picard Blanc de Blancs 2011 et funn. Også den konkurrerer med toppcuveene fra større champagnehus, men til en «liten» pris. Collard-Picard tilhører småhusene og et av de yngste. Olivier og Caroline Picard startet så sent som i 1996, men kommer fra kjente champagnefamilier.

Bestefaren til Olivier, René Collard, var kjent for sin spesielle oksidative fatlagrete champagnestil av pinot meunier. Men Olivier og Caroline gjør sine egne greier. Og det gjør de åpenbart veldig godt, skal vi dømme ut fra smaken på vår vin og ikke minst hva den koster.

Mens disse to champagnene er på plass i svært mange polhyller, er godbiten Jacquesson Cuvee 737 inne på 12 pol. Men den stråler i siste tilgjengelig tapping som har 2009 som basevin med tillegg av litt eldre vin, såkalt reservevin, og ble omkorket i april i 2014. Det har gitt en veldig åpen og rik vin med super syre og veldig fine bobler. Selv om den er klar for å nytes, tåler den så absolutt å lagres i flere år.

Derfor er Jacquessons champagne så lagringsdyktig

At den har mye å gå på er den sent omkorkete utgaven av en tidligere blanding, Jacquesson Cuvee 733 D.T. et veldig godt bevis på. Litt mer moden i frukten, samtidig som den har antatt mer eksotisk preg samt lagringstoner. Sen omkorking er et interessant grep som særlig Bollinger har raffinert. 

Les om Bollingers fantastiske resultater med sen omkorking

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her