Vi snakker om oransjeviner – med appelsinlignende farge og innimellom også smak av appelsin. Som de får gjennom skallkontakten. Enkelt forklart betyr det at en vin av hvitvinsdruer bearbeides som en rødvin i vinkjelleren. Når vinene i tillegg er tappet i oransje keramikkflasker, er påskeparallellen åpenbar.
Costador La Metamorphika Macabeu 2020 og Costador La Metamorphika Sumoll 2020 er to variasjoner over samme tema. Variasjonene er druesorten. Macabeo er velkjent fra cavablandinger som en av de tre vanligste druene, mens sumoll er en sjeldnere og helt lokal drue. I Jancis Robinsons Wine Grapes sammenlignes sumoll med chardonnay i form av chablis.
Men laget som oransjevin får den endelige vinen mye karakter fra skallene, som gir vinen mer dybde samtidig som modningen i amforaene gir vinen mindre primærfrukt (sammenlignet med vin laget i ståltanker, som eksempelvis mesteparten av chablis).
Forskjellen på de to er at derfor knyttet til aromakomponenter i skallene, med sumollen som den fruktigste. For macabeo har ekstra tykt skall, og dette forholdet understrekes ytterligere ved at deler av druene gjæres som hele klaser. Når avlingen holdes i sjakk (noe som ikke alltid er tilfelle for denne druen), kan macabeo gi viner med veldig god lagringsevne. Det holder å nevne at den er hovedingrediensen i hvit rioja (men da heter den viura) som det finnes en del svært lagringsdyktige utgaver av.
Nå kan disse vinene kalles «fersk oransjevin» siden de etter å ha tilbrakt flere måneder med skallene, lengden avhenger av årgangen, bare får noen måneders modning i 2500 og 3000 liters amforaer og brukte eikefat av ulik størrelse. Fullskala oransjeviner med Gravner som en av mest ekstreme med seks-sju måneder med skallene, kan ligge i flere år i amforaer eller eikefat før flaskemodning.
Derfor har disse to spanjolene en dempet oksidativ karakter og tilnærmet null volatil syre som ofte finnes i vellagrete oransjeviner. Særpreget er imidlertid nok til at de skiller seg fra andre unge hvitviner, men ikke mer enn at de oppleves forholdsvis snille. Ikke minst er mineral- og jordsmonnskarakteren mulig å gjenkjenne sammen med frisktørket frukt. Så et fint sted å starte utforskingen av oransjevin.
Ifølge tall fra Vinmonopolet har salget av disse vinene «eksplodert» i år. Så langt er det solgt mer enn i hele 2020. Så interessen er stor og utvalget blir bare større og større, det er bare å venne seg til vinstilen først som sist.
Se utvalget av oransjevin på polet
Det er nesten unødvendig å si at de også kvalifiserer for naturvin, all den tid de er laget av druer som er dyrket med økologiske og biodynamiske prinsipper, helt uten tilsetninger, heller ikke svovel. De er dessuten ufiltrerte.
Se utvalget av naturvin på polet
Men også rødviner gjennomgår denne prosessen; Costador La Metamorphika Trepat 2019 er en herlig og annerledes spansk rødvin. Det er ikke bare et resultat av amforaene, men også druesorten trepat.
Siden det er en druesort med lettere tanniner, har den gjæret lenge med ikke bare drueskallene i amforaene, men også 30 prosent hele klaser. Den er likevel overraskende myk og behagelig i munnen, med en syrlig-tørr avslutning. Den mørkere flasken til tross, er dette en vin som med fordel kan følge påskemenyen, for den er et supert følge til så vel lam, som elg og kalv, samt ikke minst kraftig pasta.
Bak disse vinene står Joan Franquet som har spesialisert seg på å lage vin av druer fra sine 14 hektar med 70 til 113 år gamle vinplanter, som vokser i kjøligere omgivelser i det katalanske underområdet Conca de Barbera ved 400 til 800 m.o.h.
Det gir viner med konsentrasjon og god syrestruktur, noe som understøttes av ulike typer jordsmonn som skifer, leire, kalk- og kalkstein.
Conca de Barbera er blitt et område som tiltrekker seg mange unge og alternativt tenkende vinprodusenter, og som lager viner med stor personlighet.
Her kan du lese om andre produsenter som utforsker samme område
Joan Franquet lager en lang rekke viner med Metamorphika som de mest eksklusive. Med dette navnet ønsker han å uttrykke at dette er viner som er i konstant forandring, som et produkt av den enkelte årgangs klima.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..