Drikke
Herfra kommer rødvinen til julebordet

Herfra kommer rødvinen til julebordet

Liker du ikke øl og akevitt, og heller ikke hvitvin, fortvil ikke, det finnes gode røde alternativer.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2014 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Den søritalienske rødvinen Librandi Cirò Rosso 2011 (45166)har den fine mykheten, gode modne lett sødmefylte frukten og fine saftigheten som julematen etterlyser. Og spesielt julemat som ribbe, kalkun, juleskinke og medisterboller og -pølser. Mat som det går mye av i disse dager.

Vin med karakter

Er pinnekjøtt det du foretrekker som førjulsspise, er den samme vinen i en litt mer «påkostet» utgave, tingen. Librandi Cirò Riserva Duca Sanfelice 2011 (32570)er enda mer parfymert og sødmefylt og fyldigere i munnen, men med både fin friskhet og godt bitt.

Er det noe du lurer på angående julematen, finner du det her

I utgangspunktet er disse vinene så langt unna norske julebord som tenkelig er. Calabria er mest kjent som mafialand eller til nød som kilde for billigvin. Det første stemmer, men det siste er en sannhet med modifikasjoner. For begge disse vinene viser at Calabria har mye karakter å by på.

Superkul drue

Ikke minst er druen vinene er laget av superkul. Og et mulig tema for diskusjon under julebordet – for dem som fortsatt klarer å stokke bokstavene riktig. Gaglioppo er veldig lokal, men har en lang og spennende historie.

Les den interessante historien om gaglioppo

Produsenten Librandi som holder til i Cirò Marina, midt mellom de berømte og viktige byene Crotone og Sibari fra den greske antikken, den gangen Calabria var en del av Grecia Magna.

På platået ved denne kyststripen har det altså vært dyrket druer i noen tusen år. Det kalkholdige jordsmonnet i kombinasjon med milde havbrisen og den avkjølende vinden fra fjellene bak er ideell for utviklingen av struktur og aromaer i vinen. Det lar seg så absolutt smake, også som rosévin. Librandis rosé, Librandi Cirò Rosato 2013 (49122), egner seg faktisk veldig godt til sesongens matretter. Den er imidlertid snart utsolgt, og ny forsyning kommer ikke til Norge før til våren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her