Sjelden herlig italiensk

Selv om denne vinen er sjarmerende deilig og anvendelig, kommer ikke Bivongi til å feste seg veldig i folks bevissthet. Til det er vintypen for sjelden.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lavorata Bivongi 2007 (49108) er italiensk så det holder. Saftig og myk med mye jordsmonnskarakter samt et modent men samtidig friskt bærpreg. En svært anvendelig vin til alle hverdagens gastronomiske utfordringer som pizza og pasta, men absolutt god nok til å slå følge med en veltilberedt kylling- eller svinerett.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lovprist i Antikken
Denne vinen regjerer nesten alene i pollista som representant for den aller sørligste spissen av Italia, nemlig provinsen Reggio Calabria som er selve tuppen i den italienske støvelen. Bivongi DOC er da også knøttliten, men er lokalisert til et område som er stappfullt av historie. Dagens Calabria var i Antikken en del av Magna Grecia, og det frodige åslandskapet på den sørlige siden av "støveltuppen" var ekstra ettertraktet. Blant annet for sin vin. Så mens druene gaglioppo og greco nero i dag er parenteser i vinverdenen, er de trolig de samme som dannet basis for datidens mest lovpriste viner.

Gaglioppo antas av Attilio Scienza, professor og en av Italias fremste kapasiteter innen vitikultur, å være identisk med biblino som en gang tilhørte de mest etterspurte av viner. Greco nero på sin side ble ansett som et afrodisiakum på grunn av sin aromatiske profil og gikk under tilnavnet Afrodites beger. Vår vin har dessuten et innslag av calabrese som er et synonym for nero d'avola.

Strålende fortid
Bivongi-vinmarkene ligger oppetter skråningene til Consolino-fjellet i en dal som deles av Stilaro-elven. Men Bivongi er ikke bare kjent for sine viner. Utvinning av mineraler som jern, sølv og molybden har vært viktig opp gjennom tidene og forteller mye om jordsmonnet som er mineralrikt og dermed evner å gi viner med karakter. Bivongi-navnet forteller dessuten om en annen sentral aktivitet, nemlig morbærtrær og silkeormavl. Bivongi=Vomvix som er gresk for silkeorm.

I dag er Calabria mer kjent som Italias matfat, og ikke minst for mafiaen, ndrangethaen, og dårlige levevilkår, enn sin strålende fortid. Dessverre. Men samvittighetsfulle vinprodusenter som familieeide Cantine Lavorata gjør sitt til å endre på dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her