Sjelden herlig italiensk

Selv om denne vinen er sjarmerende deilig og anvendelig, kommer ikke Bivongi til å feste seg veldig i folks bevissthet. Til det er vintypen for sjelden.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Lavorata Bivongi 2007 (49108) er italiensk så det holder. Saftig og myk med mye jordsmonnskarakter samt et modent men samtidig friskt bærpreg. En svært anvendelig vin til alle hverdagens gastronomiske utfordringer som pizza og pasta, men absolutt god nok til å slå følge med en veltilberedt kylling- eller svinerett.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lovprist i Antikken
Denne vinen regjerer nesten alene i pollista som representant for den aller sørligste spissen av Italia, nemlig provinsen Reggio Calabria som er selve tuppen i den italienske støvelen. Bivongi DOC er da også knøttliten, men er lokalisert til et område som er stappfullt av historie. Dagens Calabria var i Antikken en del av Magna Grecia, og det frodige åslandskapet på den sørlige siden av "støveltuppen" var ekstra ettertraktet. Blant annet for sin vin. Så mens druene gaglioppo og greco nero i dag er parenteser i vinverdenen, er de trolig de samme som dannet basis for datidens mest lovpriste viner.

Gaglioppo antas av Attilio Scienza, professor og en av Italias fremste kapasiteter innen vitikultur, å være identisk med biblino som en gang tilhørte de mest etterspurte av viner. Greco nero på sin side ble ansett som et afrodisiakum på grunn av sin aromatiske profil og gikk under tilnavnet Afrodites beger. Vår vin har dessuten et innslag av calabrese som er et synonym for nero d'avola .

Strålende fortid
Bivongi-vinmarkene ligger oppetter skråningene til Consolino-fjellet i en dal som deles av Stilaro-elven. Men Bivongi er ikke bare kjent for sine viner. Utvinning av mineraler som jern, sølv og molybden har vært viktig opp gjennom tidene og forteller mye om jordsmonnet som er mineralrikt og dermed evner å gi viner med karakter. Bivongi-navnet forteller dessuten om en annen sentral aktivitet, nemlig morbærtrær og silkeormavl. Bivongi=Vomvix som er gresk for silkeorm.

I dag er Calabria mer kjent som Italias matfat, og ikke minst for mafiaen, ndrangethaen, og dårlige levevilkår, enn sin strålende fortid. Dessverre. Men samvittighetsfulle vinprodusenter som familieeide Cantine Lavorata gjør sitt til å endre på dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Lavorata Bivongi 2007

Produsent:
Cantine Lavorata
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
127,10 kr
Varenummer:
49108
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen