Heuch ble hedret

Heuch ble hedret

Det Norske Måltids hederspris er tildelt Arcus-destillatør Halvor Heuch.

Halvor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus, ble lørdag tildelt Det Norske Måltids hederspris.

Det var en overrasket og glad vinner som fikk overrakt prisen av fjorårets prisvinner, Ingrid Espelid Hovig, under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger.

LES OGSÅ: Her er vinnerne i Det Norske Måltid 2012

«Årets hederspris går til en sann tradisjonsbærer som med utalligeforedrag og intervjuer har markedsført norske råvarer og tradisjoner på en eksepsjonell måte. Ikke bare har han spilt hovedrollen i utviklingen av norsk akevitt i flere tiår, men også gitt nordmenn en ny forståelse for akevittens rolle som drikke til mat», heter det i juryens begrunnelse.

Heuch har i 25 år spilt hovedrollen for utvikling av norske akevitter, først i Vinmonopolet og deretter i Arcus-Gruppen. Med basis i de historiske norske akevittene fra 1800-tallet har han utviklet en rekke nye akevitter forankret i tradisjon og fatlagring.

Halvor Heuchs fanesak har vært å se historie, mat, drikke og kultur i sammenheng. Dette har han i praksis gjort ved å utvikle akevitter som passer til, og profilerer norsk mat og matkultur. Han har utviklet akevitter knyttet til sentrale deler av norsk matkultur som Norsk lutefisk akevitt, God gamal smaladram, Bacalaoakevitt, Rakefiskakevitt og Soddakevitt. Drammen, Moss, Stavanger og Bergen har også fått sine akevitter, som til dels er bygd på glemte resepttradisjoner fra byenes brennevinshistorie som er hentet fram igjen.

Heuch har også vært opptatt av å gi norsk matkultur og ”husmannskost” en ny status. Med sin næringsmiddelfaglige bakgrunn har han et solid faglig grunnlag for sitt engasjement. Han har i mange år samarbeidet med lokale produsenter på frivillig basis og vært en mye brukt foredragsholder.

Han har generøst gitt råd og inspirert lokale krefter over hele landet som ønsker å etablere ny næringsvirksomhet innen matproduksjon. På denne måten har han bidratt til å heve statusen for, og stoltheten over lokal matkultur. Til smalahove, lutefisk, sodd og rakefisk har han skapt akevitter som framhever og supplerer matopplevelsen og gjør rettene til festmat.

Han har også bidratt til reetablering av norsk produksjon av karve basert på leveranser til Arcus-Gruppen.

Sammen med Astri Riddervoll har han skrevet boka: ”Rakefisk - en vidunderlig spise”. Denne boka er internasjonalt anerkjent og fikk for 2006 ”World Cookbook Award” som kulturell kokebok. Han har også skrevet boka: ”Akevitt - en norsk brennevinshistorie”.

Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for første gang i fjor. Prisen ”tildeles en person, et firma eller en organisasjon som har hatt særlig betydning for norsk matkultur”, sier statuttene.

Den selvskrevne vinneren første året var Ingrid Espelid Hovig. Hun fikk også det ærefulle oppdraget å dele ut trofeet til årets vinner. Hedersprisen består av et diplom og Det Norske Måltids trofé som vinneren får til odel og eie.

Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen