Hundretusener av falske burgundviner i omløp

Er vin et kunstverk? Eller er det en salgsvare som kan selges og spekuleres i på lik linje med olje og aksjer? Eller er det rett og slett en gyllen mulighet for falskneri? En storstilt svindel er nå avslørt i Burgund - og de fleste vinkjøperne vil aldri f
05 Januar 2001 - 11:38

Frankrike er produsent av verdens mest kjente viner, og er også verdens vinprodusent nummer én hva angår volum. Det er et faktum enhver fransk vinbonde heller ikke ønsker å legge skjul på.

Derfor er det ekstra ille for vinbondene i det mest eksklusive vinområdet i Frankrike, Burgund, å våkne opp til avsløringen av storstilt falskneri innen vinproduksjonen nettopp her. For noen få dager siden ble ti personer innen produksjon, salg og tapping av vin avslørt og satt under etterforskning. Ikke bare for å ha blandet inn billig simpel vin (så mye som 30 prosent fra d''Oc, samt Syrah for farge og alkohol) i mer kjente og eksklusive viner, men også også for å ha satt på kjente vinområders etiketter på billig og dårligere vin. Én av de arresterte er eieren av Manoir de la Bressandière i Meursault.

Politiet antar at titusenvis av flasker - kanskje så mye som flere hundre tusen - har blitt solgt under falske premisser. Det dreier seg om de dyreste av burgundervinene, som Beaune premier cru, Pommard premier cru, Volnay, Gevrey Chambertin, Meursault premier cru og Nuits-Saint-Georges.

Skandalen kommer i kjølvannet av de konklusjoner som tester det kjente vinguiden Guide Hachette des Vins har utført på 28.000 franske viner. To tredjedeler av vinene klarte ikke kravet satt av den statlige kontrollinstansen som setter et minimumskrav på to av fem stjerner. De ble ansett som viner med feil, eller av dårlig til middels kvalitet. Kun 9.000 viner klarte altså kravet. De fleste av de underkjente viner kom fra produsenter av rimelige viner, eller mer ukjente områder. Likevel er strykprosenten så høy at det er god grunn til bekymring.

Institut National des Appellations d''Origine planlegger derfor nå å ikke bare følge opp de ferdige viner, men også kontrollere vinmarkene gjennom hele vekstsesongen.

Siste:
Så langt ser det ut som om svindelen er begrenset til viner solgt under den arresterte produsentens eget merke (Manoir de la Bressandière fra Meursault). Opplysninger tyder på at denne produsenten har bedrevet forfalskning av viner gjennom minst ti år.

Apéritif vil følge denne saken videre, og fortløpende oppdatere med eventuelle nye informasjoner. Vi kan så langt bare håpe at forfalskede viner ikke er solgt under de mer anerkjente produsenters navn. Dersom dette skulle bli et utfall av etterforskningen som pågår, vil vi måtte se nærmere på hvilke konsekvenser dette vil medføre for troverdigheten til viner fra Burgund i det norske markedet. Så langt er det ingen tvil om at markedet utenfor Frankrike er svært opptatt av å snarlig få bragt visshet omkring omfanget av denne skandalen.

Tekst og foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her