Hundretusener av falske burgundviner i omløp

Er vin et kunstverk? Eller er det en salgsvare som kan selges og spekuleres i på lik linje med olje og aksjer? Eller er det rett og slett en gyllen mulighet for falskneri? En storstilt svindel er nå avslørt i Burgund - og de fleste vinkjøperne vil aldri få vite at de ble lurt.

Frankrike er produsent av verdens mest kjente viner, og er også verdens vinprodusent nummer én hva angår volum. Det er et faktum enhver fransk vinbonde heller ikke ønsker å legge skjul på.

Derfor er det ekstra ille for vinbondene i det mest eksklusive vinområdet i Frankrike, Burgund, å våkne opp til avsløringen av storstilt falskneri innen vinproduksjonen nettopp her. For noen få dager siden ble ti personer innen produksjon, salg og tapping av vin avslørt og satt under etterforskning. Ikke bare for å ha blandet inn billig simpel vin (så mye som 30 prosent fra d''Oc, samt Syrah for farge og alkohol) i mer kjente og eksklusive viner, men også også for å ha satt på kjente vinområders etiketter på billig og dårligere vin. Én av de arresterte er eieren av Manoir de la Bressandière i Meursault.

Politiet antar at titusenvis av flasker - kanskje så mye som flere hundre tusen - har blitt solgt under falske premisser. Det dreier seg om de dyreste av burgundervinene, som Beaune premier cru, Pommard premier cru, Volnay, Gevrey Chambertin, Meursault premier cru og Nuits-Saint-Georges.

Skandalen kommer i kjølvannet av de konklusjoner som tester det kjente vinguiden Guide Hachette des Vins har utført på 28.000 franske viner. To tredjedeler av vinene klarte ikke kravet satt av den statlige kontrollinstansen som setter et minimumskrav på to av fem stjerner. De ble ansett som viner med feil, eller av dårlig til middels kvalitet. Kun 9.000 viner klarte altså kravet. De fleste av de underkjente viner kom fra produsenter av rimelige viner, eller mer ukjente områder. Likevel er strykprosenten så høy at det er god grunn til bekymring.

Institut National des Appellations d''Origine planlegger derfor nå å ikke bare følge opp de ferdige viner, men også kontrollere vinmarkene gjennom hele vekstsesongen.

Siste:
Så langt ser det ut som om svindelen er begrenset til viner solgt under den arresterte produsentens eget merke (Manoir de la Bressandière fra Meursault). Opplysninger tyder på at denne produsenten har bedrevet forfalskning av viner gjennom minst ti år.

Apéritif vil følge denne saken videre, og fortløpende oppdatere med eventuelle nye informasjoner. Vi kan så langt bare håpe at forfalskede viner ikke er solgt under de mer anerkjente produsenters navn. Dersom dette skulle bli et utfall av etterforskningen som pågår, vil vi måtte se nærmere på hvilke konsekvenser dette vil medføre for troverdigheten til viner fra Burgund i det norske markedet. Så langt er det ingen tvil om at markedet utenfor Frankrike er svært opptatt av å snarlig få bragt visshet omkring omfanget av denne skandalen.

Tekst og foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen