Hundretusener av falske burgundviner i omløp

Er vin et kunstverk? Eller er det en salgsvare som kan selges og spekuleres i på lik linje med olje og aksjer? Eller er det rett og slett en gyllen mulighet for falskneri? En storstilt svindel er nå avslørt i Burgund - og de fleste vinkjøperne vil aldri f
05 Januar 2001 - 10:38

Frankrike er produsent av verdens mest kjente viner, og er også verdens vinprodusent nummer én hva angår volum. Det er et faktum enhver fransk vinbonde heller ikke ønsker å legge skjul på.

Derfor er det ekstra ille for vinbondene i det mest eksklusive vinområdet i Frankrike, Burgund, å våkne opp til avsløringen av storstilt falskneri innen vinproduksjonen nettopp her. For noen få dager siden ble ti personer innen produksjon, salg og tapping av vin avslørt og satt under etterforskning. Ikke bare for å ha blandet inn billig simpel vin (så mye som 30 prosent fra d''Oc, samt Syrah for farge og alkohol) i mer kjente og eksklusive viner, men også også for å ha satt på kjente vinområders etiketter på billig og dårligere vin. Én av de arresterte er eieren av Manoir de la Bressandière i Meursault.

Politiet antar at titusenvis av flasker - kanskje så mye som flere hundre tusen - har blitt solgt under falske premisser. Det dreier seg om de dyreste av burgundervinene, som Beaune premier cru, Pommard premier cru, Volnay, Gevrey Chambertin, Meursault premier cru og Nuits-Saint-Georges.

Skandalen kommer i kjølvannet av de konklusjoner som tester det kjente vinguiden Guide Hachette des Vins har utført på 28.000 franske viner. To tredjedeler av vinene klarte ikke kravet satt av den statlige kontrollinstansen som setter et minimumskrav på to av fem stjerner. De ble ansett som viner med feil, eller av dårlig til middels kvalitet. Kun 9.000 viner klarte altså kravet. De fleste av de underkjente viner kom fra produsenter av rimelige viner, eller mer ukjente områder. Likevel er strykprosenten så høy at det er god grunn til bekymring.

Institut National des Appellations d''Origine planlegger derfor nå å ikke bare følge opp de ferdige viner, men også kontrollere vinmarkene gjennom hele vekstsesongen.

Siste:
Så langt ser det ut som om svindelen er begrenset til viner solgt under den arresterte produsentens eget merke (Manoir de la Bressandière fra Meursault). Opplysninger tyder på at denne produsenten har bedrevet forfalskning av viner gjennom minst ti år.

Apéritif vil følge denne saken videre, og fortløpende oppdatere med eventuelle nye informasjoner. Vi kan så langt bare håpe at forfalskede viner ikke er solgt under de mer anerkjente produsenters navn. Dersom dette skulle bli et utfall av etterforskningen som pågår, vil vi måtte se nærmere på hvilke konsekvenser dette vil medføre for troverdigheten til viner fra Burgund i det norske markedet. Så langt er det ingen tvil om at markedet utenfor Frankrike er svært opptatt av å snarlig få bragt visshet omkring omfanget av denne skandalen.

Tekst og foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her