Hurra, det er fest

Festmeny som ikke koster skjorta og som tar utangspunkt i mattradisjonene for grunnlovsdagen er årets 17. mai-meny. Med rimelige viner til får du plass til mange gode venner uten at budsjettet sprekker.

17. mai er ensbetydende med fest - uansett alder og livsinnstilling. Og feirer du ikke dagen ved å gå i tog eller betrakte folkemylderet i sentrum, kan du tilbringe den på kjøkkenet med forberedelsene.

Men det behøver du imidlertid ikke, for mesteparten av elementene som Apéritifs meny er satt sammen av kan gjøres ferdig dagen i forveien. Som appelsinaïoli, laksen i marinaden og rabarbrasuppa. Aspargesen kan du dampe om morgenen eller formiddagen. Med et par ekstra hender på kjøkkenet like før gjestene kommer gjør dere uten problem de siste kunstgrepene.

Pølse til de minste
Menyen er lagt opp til 10 personer. Blir dere færre til bords, er det enkelt å dele på 10 og gange med antall gjester. Dette er neppe barnemat, derfor foreslår vi standardmenyen til de minste - hvis de har plass til noe mer på den tiden av dagen, nemlig sprø wienerpølser og lomper/brød. Samt is til dessert. Hvis ikke det frister med rabarbrasuppe, da.

Vinen til de voksne

Og så til vinmenyen. Etter mye smaking frem og tilbake fant vi en vin som kan gå til både aperitiff, forrett og hovedrett. Nemlig sørafrikanske Simonsig Chenin Blanc 1998 til kroner 85,60 (varenr. 10060, bestillingsutvalget).Denne friske vinen med god frukt og middels fylde er super til aspargesen og passerer til laksespydet som på grunn av den søte og syrlige sausen er litt vrien.
 

Er du imidlertid ute etter det optimale vinvalget til laksen, betyr det nok en hvitvin, også denne veldig rimelig, Cranswick Riverina Sémillon fra Australia til korner 77 (varenr. 13115, fullsortiment). Sémillon gir ganske fete viner og når de i tillegg får et opphold i fat som denne, blir de ganske mektige. Men Cranswicks har nok friskhet til å bære vekten og blir faktisk nesten elegant til maten. Men prøv for all del ikke å servere den til aspargesen. Det er total mismatch siden vinen ikke klarer å rense opp i munnhulen etter den fete majonesen.

Har du ikke lyst å servere to hvitviner etter hverandre eller om du helst vil kjøre rødt til hovedretten, kan du prøve følgende to. En sommerlig rødvin som Chinon 1998 fra Pascal Ricotier og Loire-dalen (kr 112,60, varenr. 32508, bestillingsutvalget) servert lett avkjølt er forfriskende til. Den er dessuten utmerket til spekemat og koldtbord. Røde Loire-viner er franskemenns foretrukne sommerdrikke siden de er best når de kjøles ned og den lett og fine tanninene som druen cabernet franc gir så langt nord, passer fint til lettere matretter.

Mer folkelig er californiske Paul Masson (kr 80,80, varenr. 11823, fullsortiment) som mange kjenner igjen fra danskebåten på grunn av sine praktiske emballasje. I følge importøren er karaflene i hyppig bruk som blomstervase eller vannkaraffel i landets mange hytter og sommerhus. Vi innrømmer at vi var skeptiske til å prøve denne danskebåtvinen til mat. Overraskelsen var stor da den smatt rett inn i rollen som et rundt og lite krevende vinfølge til laksespydene. Stilen er bløt og syltetøypreget med mye sødme som står godt til den søte sausen. Prøv imidlertid ikke å drikke den til mer krevende retter. Også denne vinen må serveres lett avkjølt.

Til desserten velger vi en fortryllende italiensk dessertvin; en lett musserende moscato ved navn Saracco 1999 til kroner 109,90 (varenr. 32677, bestillingsutvalget). Den er deilig frisk og har nøyaktig de samme pirrende syrene som du finner i rabarbra. Den er relativt søt men syrene gjør at den er veldig lett og forfriskende likevel. Dessuten har den bare fem prosent alkohol, så du behøver ikke frykte morgendagen, ikke på grunn av dessertvinen i alle fall.

10 porsjoner, pris pr porsjon for hele menyen, ca kroner 70, eks. tilbehør som ris, salat og brød.

Asparges med appelsinaïoli
40 grønne asparges
4 eggeplommer
2 store fedd hvitløk
havsalt
1 ss god rødvinseddik
3 dl olivenolje eller druekjerneolje
saften av 2 appelsiner
salt og hvitpepper
finhakket frisk estragon
Kok opp hvitløken i vann og hell av. Gjenta tre ganger. Mos den med litt havsalt. Visp eggeplommene godt. Tilsett hvitløkmosen, rør godt og hell deretter appelsinsaften og oljen vekselvis i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper. Rør inn estragon.

Knekk av nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen stående hvis mulig, i 5-7 minutter avhengig av tykkelsen, den skal være sprø. Avkjøl.

Soyamarinert laksespyd med kremet vårløk
2 kg laksefilet
1 pk bambusspyd

Marinade:
3,5 dl sitronsaft
1,5 dl soyasaus
¾ dl hvitvin
3,5 dl sukker
2 ½ sjalottløk
7 fedd hvitløk
3-4 ss revet fersk ingefærrot
2 ½ ss smør
evt. 1 ss maizenna

Kremet vårløk:
¾ dl smør
15 vårløk
1,5 dl crème fraîche
salt og pepper

1 lompe
olje

Skjær laksen i terninger à 2x2 cm og tre på bambusspyd. Legg dem i et eller flere serveringsfat. Ha sitronsaft, soyasaus, hvitvin, sukker, sjalottløk, hvitløk og ingefær i en blender og kjør i to minutter. Hell marinaden over og la stå kjølig i minst 12 timer.

Hell marinaden av og kok den opp. Pisk inn smør og eventuelt maizenna. Skjær vår
Løken i tynne skiver og dampkok med litt vann og smøret. Hell av væsken og tilsett crème fraîche. Smak til med salt og pepper. Skjær en lompe i tynne strimler og stek i varm olje. Legg på et kjøkkenpapir. Stek eller grill spydene og sett dem i varmeskap el.l frem til servering. Fordel sausen på tallerkenene. Legg på kremet vårløk og deretter laksespydene. Topp med de stekte lompestrimlene. Server med kokt ris, salat og eller brød.

Rabarbrasuppe
1 kg rabarbra
2 l vann
4 dl sukker
1 kanelstang
Skrell rabarbraen og skjær i biter. Kok opp rabarbra sammen med vann og sukker og kanelstang. til. Sett til side. Rabarbraen blir mør mens suppen kjøles ned. Før servering fjernes kanelstangen.

Server suppen kald med et par jordbær og en kule med god vaniljeis. Pynt med mynteblad.
 
Foto: Eksportutvalget for fisk (laksespydet)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen