Hurra det er skolestart - det må feires med noe ekstra godt

Etter åtte uker på lavgir med sene morgener og kvelder er det ikke lett å overbevise arvingene at det er "deilig" å begynne på'n igjen. Mange gleder seg riktignok til tettere kontakt med venner som har vært så borte altfor lenge. La derfor ungene få be sine venner på en skikkelig gjenforeningsfest med langt mer spennende mat på menyen enn gjengangerne pølser og pizza. Så lett er denne retten å lage at de unge kan bruke de voksne som assistenter, og ikke motsatt.

Lag nok poteter

Marinering med påfølgende grilling har nok de fleste barn vært vitne til i løpet av sommeren. Og dermed notert seg de mest elementære håndgrepene. De asiatiske aromaene som marinaden gir til kjøttet er verken sterke eller fremmedartete. Det er nemlig testet på meget følsomme barneganer. Grønnsaker er alltid et problem, og at de er wokede gjør kanskje saken bedre, og kanskje ikke. Uansett bør dere forberede en solid mengde med råstekte poteter for det liker i alle fall barna (og de voksne). Ved å bruke varmluft kan dere steke poteter i flere etasjer i ovnen.

På undersidene finner du oppskrifter på både mat og drikkefølge

 

Marinert og grillet kalkunbryst med wokgrønnsaker og råstekte poteter

Antall porsjoner

5

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

Begynn med kjøttet gjerne kvelden før eller om morgenen. Det trenger minst to timers marinering
Marinade
1 stk
time før servering:
1.5 kg
Deretter forbereder du wokgrønnsakene

Fremgangsmåte

Bland marinaden. Skjær kjøttet i ca 1,5 cm tykke skiver og legg dem i en plastbolle. Hell marinaden over og bland godt slik at den dekker mesteparten av kjøttet. La står natten over eller minst to timer.

1 time før servering:
Vask og eventuelt skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver, ca 2-3 mm, og fordel dem i ildfaste former eller på stekebrett (legg bakepapir i bunnen). Hell over olivenolje og bland godt. Dryss over salt og stek ved 190 grader (varmluft) i 25-30 minutter eller til potetene er pent brune.
 
Deretter forbereder du wokgrønnsakene:
Skjær kålen og vårløken i tynne strimler. Fjern eventuelle steiner i druen. Hvis woken er liten, kan du dele opp alt i to porsjoner og helle den første halvparten i et serveringsfat mens du woker resten. Varm opp oljen ved sterk varme (nest høyeste trinn både hvis du har gassbluss og hvis du bruker vanlig kokeplate. Du kan selvsagt også bruke grillen. Ha i hvitløken og fres lett under stadig omrøring. Tilsett kål og løk og fres videre mens du rører hele tiden. Når kålen har falt sammen, tilsetter du soppen og freser videre. La druene får et par raske runder sammen med kålblandingen og sett til side.
 
Så er tiden inne for å forberede kjøttet:
Ta det ut av marinaden og tørk dem med kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden. Kok den opp, sil den over i et sausenebb og server ved siden av som en sjy. Grill kalkunskivene et par minutter på hver side. La dem få hvile et par minutter før servering.
 
Servering:
Sett kjøttet, grønnsakene og potetene på et bord og la alle få forsyne seg selv. Det er mest praktisk.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Drikkefølge til slike anledninger gir seg selv i alle fall til de yngste deltakerne. Barn vil jo helst ha noe søtt til, og ikke bare vann. Et sunnere alternativ enn brus er mineralvann med smak som gul, grønn eller oransje Farris. Det kan du også lage selv.

Slik setter du smak på vannet 

Ellers er også "hjemmemikset" langt å foretrekke fremfor brus.  Altså en blanding av juice, gjerne tropisk og mineralvann. 

De voksne kan selvsagt velge med eller uten alkohol. Når det kommer til det siste, finnes det nå mange gode alternativer, både i butikk og på polet. 

Weihenstephaner Hefe Weissbier Alkoholfrei fungerer veldig godt til mat. Men ikke alle liker hveteøl. Derfor er BrewDog Nanny State et alternativ selv om det også er et øl for den som liker humlebitterhet. 

I butikken finnes flere gode lavalkoholmuligheter. Deriblant Lervig Johnny Low, et leskende og friskt øl. Lettølet er ikke lenger det det var.

Men et friskt sommerøl med litt mer alkohol, smaker som regel mer. Mack Sommerøl fra butikk er et rundt og fruktig øl som kler aromaene i maten. Det gjør også Ringnes Skjærgårdspils

En saftig rødvin eller en frisk og lett krydret hvitvin gjør også jobben. Som Gentil Hugel 2014 - en god gammel kjenning - som på grunn av sin deilige og innsmigrende fruktighet er perfekt til denne retten. 

En av sommerens mest leskende er rødvinen Completo som kommer i hendig litersflaske. Et godt alternativ til vin i trelitere. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen