Hvordan lagre champagne

Hvordan skal champagne lagres? Liggende, som vin? Kaldt? Kan en champagneflaske ligge i kjøleskapet i flere måneder uten å ta skade av det??
18 Februar 2000 - 22:25

Om lagring av champagne fra Champagne. Korken som brukes til å tette en champagneflaske har en helt annen oppbygging enn en kork til stille viner. Den er riktignok sylindrisk idet den føres ned i flaskehalsen, men blir presset svært hardt sammen. Dette medfører at etter lagring og korken tas ut ser den ut som en champignon. Den styrkes ved å holdes på plass med en metallstreng. Hvis en vanlig kork ble presset slik sammen ville korkcellene skades og fleksibiliteten ødelegges. Dette ville ført til luftinngang og lekkasjer. En champagnekork som skal motstå et trykk i flasken likt med trykket i hjuldekket på en stor buss, er sammenlimte korkbiter. Det er kun endeflaten mot vinen som er hel kork. En stor fordel med dette er bl.a. at det er sjelden korksmak (mindre konsentrasjon av det kjemiske stoffet som forårsaker den dårlige smak) og at flaskene kan lagres stående.

På grunn av det høye trykket har undersøkelser vist at liggende flasker får en mer treaktig struktur enn den fleksible champignonformen. Derfor anbefaler champagneprodusenter i dag (år 2000) å oppbevare champagneflasker stående. Noen av oss som har vært heldige til å få åpne en gammel flaske har erfart dette. Før oppbevarte man nemlig flaskene liggende med korken inne i oppstikningen i flasken foran.

I dag (år 2023) anbefaler imidlertid foreningen for champagnehusene (CIVC) at champagne lagres liggende som annen vin med (natur)kork. 

Kald temperatur er alltid en fordel for all vin. Husk bare på Heidsick 1907 som ble hentet opp nylig fra Østersjøslammet utenfor Stockholm. Fire grader siden 1916. Den smakte honningaktig, men behagelig. Vi snakker da om lagringstid som ikke er aktuell for spørreren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her