Hvorfor hulrom i flaskebunnen?

Hvilken funksjon, om noen, har hulrommet i bunnen av vinflasken? Er det til for å skape et elegant utseende, eller gir det vinen bedre vilkår for utvikling i flasken? Frithjof Nicolaisen svarer Apéritifs lesere.
Redaksjonen
23 Mai 1999 - 22:07

Det er flere forklaringer på hulrommet. Det har vært kalt "ararat"-fjellet etter fjellet Noah strandet på og plantet vinstokken som første oppgave. I gamle dager var glasset mer ujevnt etter størkningen, og flaskene sto derfor stødigere med en
 
hvelvet bunn. Kontaktflaten langs den ytre ring gjorde at flasken ikke vippet frem og tilbake. Etter dette ble det senere en viss tradisjon for kvalitetsviner. På 1700-tallet kunne noen flasker ha et hulrom (eller oppstikning) som var til nesten midten av flasken. Man brukte et spesielt jern til å lage hulrommet som etter hvert ble en del av formen eller designpreget.
 
En annen glassteknisk forklaring er å unngå svake punkter i glasset ved å minimalisere kontaktflaten med underlaget, mens temperaturen falt og glasset størknet. I dagens moderne flaske er dette gjort ved små riller i glassoverflaten langs ytterkanten.
 
Noen hevder at hulrommet gjør bunnfallet mer kompakt og lettgjør dekantering. Denne forklaring er litt vanskeligere å støtte på grunn av at flaskene ligger og at bunnfallet samler seg langs siden. Riktignok stabiliseres flaskestabler ved å dytte halsen på flasken bak inn i bunnen på den foran.
 
Og sist lettgjorde hulrommet, særlig i større flasker, arbeidet for vinkelner som med sin tommelfinger fikk et godt grep og kunne servere fra slike flasker med en hånd på ryggen. Elegansen med dette kommer tydelig frem med servering av Champagne.
Frithjof Nicolaisen
26.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Putt middagen i et pitabrød
Dagens rett

Putt middagen i et pitabrød

Denne lettlagete oppskriften passer godt på travle hverdager eller når du må ta middagen i klypa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her