Oppskrifter

Mattrender 2021

I 2021 kommer du til å spise mer grønt
Foto: (Sarsmis)

I 2021 kommer du til å spise mer grønt

Det er bare å gjøre seg klar for både grønne burgere som kjøttfrie dager. Det er i år at den grønne matbølgen vil slå til for fullt.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2018 - 10:00

Det er det amerikanske analysebyrået Baum+Whiteman som i sin årlige rapport spår at den grønne matbølgen nå vil slå til for fullt. 

Her er spådommene for 2017 - sjekk om de slo til

Det grønne matskiftet

Nordmenn har tatt etter amerikanske matvaner siden drøyt halvparten av oss spiser kjøtt minst tre ganger i uka. Samtidig som det er klare tendenser også her til at folk vil kutte kjøttforbruket. Ifølge en undersøkelse utført for Nationen av Sentio planla en av fire å kutte kjøttforbruket i fjor. Mens det altså er 72 prosent av nordmenn som ikke har slike planer.

Vegansk ost - her laget av tofu - tar over for ost i mange sammenhenger. Bilde: milanfoto

Amerikanerne er likevel, og kanskje overraskende nok kommet lenger ved blant annet å etablere kjøttfrie dager, 31 prosent av dem praktiserer dette, ifølge Baum+Whiteman. Kjøttforbruket er under større press rent opinionsmessig «over there» enn her til lands. Mens økningen i etterspørselen etter vegetariske alternativer var på 25 prosent mellom 2012 og 2016, var den på 257 prosent for veganske produkter. Google rapporterer 90 prosent økning i veganrelaterte søk og kumelk er på vikende front all den tid 58 prosent av voksne amerikanere nå drikker plantebasert melk. I det siste tiåret økte amerikanske forbrukere under 40 år sitt inntak av grønnsaker med 52 prosent.  

Nye etniske mattrender

Takket være alle arbeidsimmigrantene fra Filippinene, er dette landets kjøkken nå blitt tilgjengelig over hele verden. Om enn i liten skala fortsatt. Men Google rapporterer om en dobling i antall søk etter filippinsk mat siden 2012 og stadig flere steder i USA dukker filippinske restauranter opp.  Det som er suksessfaktoren er syrefriskhet, ofte på grunn av sitrusfrukten calamansi, men også eddik er mye brukt. Ube – en lilla utgave av jamsrot – er mye brukt, og er veldig trendy i fusionretter, også amerikanske klassikere som donut og cookies på grunn av fargen. Retter som lumpia (vårrull), sisig (svinehode, calamansi og chili), longganisa (søt pølse av svin) og kare-kare som er en gryterett basert på blant annet innmat fra svin og/eller storfe.

Calamansi er filippinernes svar på lime. Bilde: 7823
Sisig er en filippinsk klassiker. Bilde: bonchan

Indisk gatemat inntar nå Vesten og det koreanske kjøkken løftes til gourmetnivå. Kimchi og bibimbap er en trend som holder seg med andre ord. 

En-ingrediens-restauranter

Avocado holder stand til tross for motbøren selve dyrkingen (veldig vannkrevende) av denne populære irrgrønne og supersunne råvaren har møtt. Fargen, smaken og anvendeligheten veier åpenbart opp for den manglende bærekraften. Så til de grader at det finnes restauranter som baserer hele menyen på avocado, først ut var The Avocado Show i Amsterdam.

Også andre råvarer som bacon, kremost (!), marhsmallows og peanøttsmør er viet egne serveringskonsepter.

En annen trend er restauranter som bare har én rett, som Yang's Braised Chicken Rice, nå med 6000 utsalgssteder i verden, eller som satser på trendy retter som tartar eller kjøttboller (Meatballs i Oslo er nå stengt), men da i ulike varianter.

Ramen uten kraft heter mazemen. Bilde: GMVozd

Ramen i ny tørr utgave 

Ramen uten kraft er det nyeste nudeltrenden. Mazemen som betyr blandete nudler, er ganske likt ramen men i stedet for kraften er ingrediensene smaksatt av en smaksintens saus. Mazemen skal blandes før den nytes og retten inneholder også alt fra bacon og egg til marinert laks og camembert.  

Les mer om ramen her

Smaksinjeksjoner

Smakene sprøytes inn i maten.

Nå får du utdelt sprøyter sammen med maten. I sprøytene er det smaksintense sauser som skal gi hovedråvaren, enten det er østers, potetboller eller iskrem et ekstra smakskick. Sprøytene brukes også på kjøkkenet for å tilsette smak i råvarene under tilberedningen. 

Slush inntar dessertmenyen

Slush er et svært populært alternativ til drinker i barer og puber. Nå dukker slush også opp som alternativ til iskremdesserter. Så vel gin som whisky eller øl brukes som alkoholingrediens i disse dessertene som kan inneholde alt fra 5 til 11 prosent alkohol.

 

Slush blir drink og dessert i ett. Bilde: Sillycoke

Nye ingredienser – 2018 buzzwords

Zhug – en saus av korianderfrø og blader, kardemomme, spisskummin og chili som opprinnelig stammer fra Jemen, og som serveres med falafel eller sabich (israelsk vegetar-pita).

Raclette får et comeback

Schnitzel også

Raclette kommer tilbake for fullt Bilde: beats3

Hampfrø inntar kjøkkenet

Det gjør også sjøgress og alger som spirulina

Lam overtar kjøttburgerne

Sjøgress gjør seg gjeldende i stadig nye kombinasjoner. Bilde: CollinsChin

Kjøttburgere spes ut med sopp eller soyabønner

Bærekraftig hvetegress inntar kornåkerne

Pizzadeigen blir grovere

Glutenfri pizzadeig av grønnsaker

Vafler – men nå med nytt bobleutseende

Ostete som er te med en luftig topping av kremost

De nye boblevaflene.

Løksuppe som smaksetter

Ube – den lilla jamsroten 

Andre trender:

Restauranter lager egne utsalgssteder for ferdigmat

Robotene inntar kjøkkenet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er det tomater og daggammelt brød som gjør jobben
Dagens rett
Pappa al pomodoro - italiensk brød- og tomatsuppe

Her er det tomater og daggammelt brød som gjør jobben

Denne tykke og gode suppen er aller best med solmodne tomater, ikke det som finnes mest av nå i januar, men det er fullt mulig å hjelpe til med modningsprosessen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen
Dagens rett
Flatbiff av reinsdyr med tyttebærsaus

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen

Reinsdyr er noe av det aller beste fra norsk natur. Tyttebær er på andreplass. Sammen smaker dette intet mindre enn genialt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser
Dagens rett
Tykk suppe med kokosmelk krabbe eller reker

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser

Den er dessuten så mettende at du ikke trenger annet enn dessert etterpå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz
Ukens drink
Cinzano Royal vermut og musserende vin

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz

Rød vermut er ikke så søt som Aperol, men har litt høyere alkohol. Likevel er dette en drink som passer perfekt om du jakter tørrere og ikke for sterke vinterdrinker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er det tomater og daggammelt brød som gjør jobben
Dagens rett
Pappa al pomodoro - italiensk brød- og tomatsuppe

Her er det tomater og daggammelt brød som gjør jobben

Denne tykke og gode suppen er aller best med solmodne tomater, ikke det som finnes mest av nå i januar, men det er fullt mulig å hjelpe til med modningsprosessen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen
Dagens rett
Flatbiff av reinsdyr med tyttebærsaus

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen

Reinsdyr er noe av det aller beste fra norsk natur. Tyttebær er på andreplass. Sammen smaker dette intet mindre enn genialt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Årets morsomste vinsmaking hvor du får "reise" Italia rundt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. februar i Oslo

Årets morsomste vinsmaking hvor du får "reise" Italia rundt

Har ikke Italia en fast plass i ditt hjerte fra før, vil det absolutt få det nå. Med vin i glasset drømmer du deg bort sammen med Norges desidert mest entusiastiske vin- og italiaekspert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 8. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser
Dagens rett
Tykk suppe med kokosmelk krabbe eller reker

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser

Den er dessuten så mettende at du ikke trenger annet enn dessert etterpå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her