Grillmat
Ikke glem å gi grillen en vårpuss
Foto: (zi3000)

Ikke glem å gi grillen en vårpuss

Har du ennå ikke funnet frem grillen fra boden, er tiden inne. Den trenger sikkert også en vårpuss. Her finner du sjekklisten.
Redaksjonen
30 Mars 2021 - 08:05

På samme måte som terrassen må spyles og hagen ryddes, trenger grillen en finpuss før du tenner den opp for første gang etter vinterdvalen.

Før du tar steget helt ut og ordner hage og terrasse og flytter matlagingen ut i det fri, er det noen ting du bør sjekke først. Grillgleden ødelegges lett av for dårlig rengjøring etter forårets sesong, dårlig trekk i grillen og defekter som kan ha oppstått under vinterens lagring.

Velprøvde grilloppskrifter finner du her

Dårlig sammenskrudde kulegriller og gassgriller med utette tilførselsslanger kan være farlige å bruke, så det er viktig at du går igjennom de enkle sjekkpunktene nedenfor.

Vær kreativ

Det er få ting som er så hyggelig som et skikkelig grillselskap - og det behøver ikke være stort for å bli vellykket. La fantasien løpe løpsk, vær impulsiv og se hva du kan finne i butikkens velfylte hyller av godsaker som du kan putte på grillen.

Hva med å utfordre dine venner og lage en treretters middag der alt skal tilberedes på grill? Eller kanskje barna skal få bestemme hva familien skal lage ute i det fri?

For ideer og tips vil Apéritif sin store grillseksjon være en kilde til inspirasjon og glede for alle.

Her finner du alt om grilling og grillmat  

Sjekkliste for din egen grill: 

Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen? 

Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?

Er grillristen rusten eller møkkete? Den bør være klar til bruk!

Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?

Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?

Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til? Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette.

Slik rengjør du grillen:

Gass og elektrisk:

  • Fjern overskytende fett og grove rester med tørkepapir
  • Tenn grillen på maksnivået og lukk lokket
  • La grillen varmes opp i 15-20 minutter
  • Børst den varme risten med en god grillbørste
  • Hvis grillen er svært skitten, gjentas rengjøringen som vist ovenfor, men du skal ikke bruke såpevann
  • Når grillen er kald, sjekker du brennerrørene. Rengjør med en ren børste og børst på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.
  • Rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 

Kull:

  • Tøm grillen for aske og rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Varm opp grillen og skrubb risten med en god grillbørste.
  • Sitter smusset ekstra godt kan grillrensespray benyttes (ta da risten av flammen og avkjøl før bruk)
  • Pense risten med matolje før du griller.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her