Ikke sprit etter midnatt

Utesteder bør ikke få servere brennevin etter midnatt, mener direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 16:06

Forslaget kommer i en høringsuttalelse om endringer i alkoholloven.
- Mange unge menn heller i seg brennevin ved to-tretiden om natta for å holde rusen ved like. Jeg er overbevist om at mye bråk og vold skyldes spritfylla. Hvis de bare får servert øl og vin, kan noe av problemene reduseres, sier Nome.

22 volumprosent alkohol er det sterkeste som bør serveres etter kl 24, skriver han i høringsuttalelsen til Helse- og omsorgsdepartementet.

Mer brennevin
Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil ha en gjennomgang av hele alkoholpolitikken.
- I Norge har det vært et mål å styre forbruket mot lavalkoholdrikker. Likevel er salgs- og skjenkesteder for vin og brennevin mangedoblet de siste årene, samtidig som avgiftene på disse drikkene er redusert.

Det siste tiåret har forbruket av øl vært relativt stabilt, mens vin og brennevin har hatt en betydelig økning. I aldersgruppen 15-20 år er forbruket av rusbrus, vin og brennevin tredoblet i perioden 1997 til 2007.

- Økningen av i brennevinskonsumet, spesielt blant unge menn, er en hovedfaktor i mange ulykker og voldsepisoder. Derfor bør det være et sentralt alkoholpolitisk mål å snu denne utviklingen ved å redusere tilgjengeligheten for brennevin, spesielt i utelivsbransjen, sier Nome.

Oslo verst
Bryggeri- og Drikkevareforeningen er sterkt kritisk til den liberale skjenkepolitikken, særlig i Oslo, og vil ha strengere krav for å få skjenkeløyve, og mange flere kontroller.
- Parolen ''lett å få, lett å miste'' har ført til en kraftig oppblomstring i skjenkebevillinger, også til mange aktører må anses som inkompetente og useriøse, i noen tilfeller kriminelle.

Samtidig må bevillingshavernes rettssikkerhet ivaretas, mener foreningen. Mange har foretatt store investeringer, og da må ikke en enkelt glipp fra en ellers seriøs og lovlydig bevillingshaver få urimelig store konsekvenser.

- Kontrollen med overskjenking og salg til mindreårige er mangelfull og tilfeldig. Vi er overbevist om at denne utelivspolitikken, eller mangel på sådan, er hovedårsak til ordensproblemene i visse bymiljøer, sier Nome.

Ute best
85 prosent av alkoholkonsumet skjer i private hjem. Trolig skjer en enda større del av misbruket i hjemmene, fordi prisen er betydelig lavere. Her er heller ingen aldersgrense.
- Etter vårt syn må det være et mål å redusere det private alkoholforbruket til fordel for konsum på utesteder, under de forutsetninger jeg har nevnt. Trolig vil både totalforbruk, misbruk, vold og ulykker reduseres. På utestedene underlegges gjestene både formell kontroll gjennom personalet og uformell sosial kontroll gjennom de andre gjestene.
Han understreker at bryggeribransjen ikke har økonomisk interesse av at ølkonsumet forskyves til utestedene.

- Bransjen vil etter alt å dømme tape inntekter på grunn av redusert totalomsetning. Av alkoholpolitiske grunner støtter vi likevel en slik utvikling, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt
Dagens rett

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt

Har du liten tid til middagslaging, behøver det ikke bety mindre smak. Bare prøv denne oppskriften på pizza med crème fraîche og bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her