Ikke sprit etter midnatt

Utesteder bør ikke få servere brennevin etter midnatt, mener direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 16:06

Forslaget kommer i en høringsuttalelse om endringer i alkoholloven.
- Mange unge menn heller i seg brennevin ved to-tretiden om natta for å holde rusen ved like. Jeg er overbevist om at mye bråk og vold skyldes spritfylla. Hvis de bare får servert øl og vin, kan noe av problemene reduseres, sier Nome.

22 volumprosent alkohol er det sterkeste som bør serveres etter kl 24, skriver han i høringsuttalelsen til Helse- og omsorgsdepartementet.

Mer brennevin
Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil ha en gjennomgang av hele alkoholpolitikken.
- I Norge har det vært et mål å styre forbruket mot lavalkoholdrikker. Likevel er salgs- og skjenkesteder for vin og brennevin mangedoblet de siste årene, samtidig som avgiftene på disse drikkene er redusert.

Det siste tiåret har forbruket av øl vært relativt stabilt, mens vin og brennevin har hatt en betydelig økning. I aldersgruppen 15-20 år er forbruket av rusbrus, vin og brennevin tredoblet i perioden 1997 til 2007.

- Økningen av i brennevinskonsumet, spesielt blant unge menn, er en hovedfaktor i mange ulykker og voldsepisoder. Derfor bør det være et sentralt alkoholpolitisk mål å snu denne utviklingen ved å redusere tilgjengeligheten for brennevin, spesielt i utelivsbransjen, sier Nome.

Oslo verst
Bryggeri- og Drikkevareforeningen er sterkt kritisk til den liberale skjenkepolitikken, særlig i Oslo, og vil ha strengere krav for å få skjenkeløyve, og mange flere kontroller.
- Parolen ''lett å få, lett å miste'' har ført til en kraftig oppblomstring i skjenkebevillinger, også til mange aktører må anses som inkompetente og useriøse, i noen tilfeller kriminelle.

Samtidig må bevillingshavernes rettssikkerhet ivaretas, mener foreningen. Mange har foretatt store investeringer, og da må ikke en enkelt glipp fra en ellers seriøs og lovlydig bevillingshaver få urimelig store konsekvenser.

- Kontrollen med overskjenking og salg til mindreårige er mangelfull og tilfeldig. Vi er overbevist om at denne utelivspolitikken, eller mangel på sådan, er hovedårsak til ordensproblemene i visse bymiljøer, sier Nome.

Ute best
85 prosent av alkoholkonsumet skjer i private hjem. Trolig skjer en enda større del av misbruket i hjemmene, fordi prisen er betydelig lavere. Her er heller ingen aldersgrense.
- Etter vårt syn må det være et mål å redusere det private alkoholforbruket til fordel for konsum på utesteder, under de forutsetninger jeg har nevnt. Trolig vil både totalforbruk, misbruk, vold og ulykker reduseres. På utestedene underlegges gjestene både formell kontroll gjennom personalet og uformell sosial kontroll gjennom de andre gjestene.
Han understreker at bryggeribransjen ikke har økonomisk interesse av at ølkonsumet forskyves til utestedene.

- Bransjen vil etter alt å dømme tape inntekter på grunn av redusert totalomsetning. Av alkoholpolitiske grunner støtter vi likevel en slik utvikling, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her