Ikke sprit etter midnatt

Utesteder bør ikke få servere brennevin etter midnatt, mener direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 16:06

Forslaget kommer i en høringsuttalelse om endringer i alkoholloven.
- Mange unge menn heller i seg brennevin ved to-tretiden om natta for å holde rusen ved like. Jeg er overbevist om at mye bråk og vold skyldes spritfylla. Hvis de bare får servert øl og vin, kan noe av problemene reduseres, sier Nome.

22 volumprosent alkohol er det sterkeste som bør serveres etter kl 24, skriver han i høringsuttalelsen til Helse- og omsorgsdepartementet.

Mer brennevin
Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil ha en gjennomgang av hele alkoholpolitikken.
- I Norge har det vært et mål å styre forbruket mot lavalkoholdrikker. Likevel er salgs- og skjenkesteder for vin og brennevin mangedoblet de siste årene, samtidig som avgiftene på disse drikkene er redusert.

Det siste tiåret har forbruket av øl vært relativt stabilt, mens vin og brennevin har hatt en betydelig økning. I aldersgruppen 15-20 år er forbruket av rusbrus, vin og brennevin tredoblet i perioden 1997 til 2007.

- Økningen av i brennevinskonsumet, spesielt blant unge menn, er en hovedfaktor i mange ulykker og voldsepisoder. Derfor bør det være et sentralt alkoholpolitisk mål å snu denne utviklingen ved å redusere tilgjengeligheten for brennevin, spesielt i utelivsbransjen, sier Nome.

Oslo verst
Bryggeri- og Drikkevareforeningen er sterkt kritisk til den liberale skjenkepolitikken, særlig i Oslo, og vil ha strengere krav for å få skjenkeløyve, og mange flere kontroller.
- Parolen ''lett å få, lett å miste'' har ført til en kraftig oppblomstring i skjenkebevillinger, også til mange aktører må anses som inkompetente og useriøse, i noen tilfeller kriminelle.

Samtidig må bevillingshavernes rettssikkerhet ivaretas, mener foreningen. Mange har foretatt store investeringer, og da må ikke en enkelt glipp fra en ellers seriøs og lovlydig bevillingshaver få urimelig store konsekvenser.

- Kontrollen med overskjenking og salg til mindreårige er mangelfull og tilfeldig. Vi er overbevist om at denne utelivspolitikken, eller mangel på sådan, er hovedårsak til ordensproblemene i visse bymiljøer, sier Nome.

Ute best
85 prosent av alkoholkonsumet skjer i private hjem. Trolig skjer en enda større del av misbruket i hjemmene, fordi prisen er betydelig lavere. Her er heller ingen aldersgrense.
- Etter vårt syn må det være et mål å redusere det private alkoholforbruket til fordel for konsum på utesteder, under de forutsetninger jeg har nevnt. Trolig vil både totalforbruk, misbruk, vold og ulykker reduseres. På utestedene underlegges gjestene både formell kontroll gjennom personalet og uformell sosial kontroll gjennom de andre gjestene.
Han understreker at bryggeribransjen ikke har økonomisk interesse av at ølkonsumet forskyves til utestedene.

- Bransjen vil etter alt å dømme tape inntekter på grunn av redusert totalomsetning. Av alkoholpolitiske grunner støtter vi likevel en slik utvikling, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her