Italienske kraftpakker

Vinene fra det østre Veneto fortjener oppmerksomhet. Særlig når de er så gode som disse.
Aase E. Jacobsen
24 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tilbudet av viner av den typiske Veneto-druen refosco dal peduncolo rosso begrenser seg til to-tre viner i Norge. Derfor er det vanskelig å verifisere påstanden (fra Vini Buoni d'Italia) om at De Stefanis utgave, Kreda Refosco 2004 (60960) er den beste av alt som lages av denne druen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Livias favoritt
Men at den er veldig god, er det ingen tvil om. Stor, kraftig og mørk med god bærsødme og -bitterhet, flott syre og gode tanniner. En god kandidat for kjelleren de neste 7-8 årene som allerede smaker veldig godt til en viltgryte, ovnsstekt kjøtt eller en saftig grillet entrecôte med krydret tilbehør. En utmerket matvin med andre ord.

Og en konsentrert og modernisert, men ikke overeiket, utgave av druen med det lange og tunge navnet. Som i følge Plinius den eldre skal ha vært favorittvinen til Livia, Cæsars andre kone. Men selv om refosco har opplevd en gjenfødelse de siste tjue årene, lages det fortsatt uinteressant vin av denne druen. Og det skyldes manglende kontroll med utbyttet, for refosco må holdes i tømmene.

Utbyttekontroll
De Stefani kaller sin refosco Kreda etter den lokale betegnelsen på det leirholdige jordsmonnet. Den kommer fra deres beste vinmark med 25 år gamle vinstokker og middels tett beplanting (ca 5000 planter/hektar). For å holde utbyttet nede foretas i tillegg såkalt grønn innhøsting (kutting av klaser før druene skifter farge). Relativt lang uttrekkstid under gjæringen sikrer mye farge og godt med tanniner som er refoscos styrke.

De Stefani lager også andre svært vellykkete viner. Solèr 2005 (60731) er en blanding av en annen lokal drue, marzemino, som trolig er en kryssing av refosco, med refosco, cabernet sauvignon og merlot. En andel av druene tørkes, derav navnet solèr som betyr tørkeloft. En svært saftig vin med fin sødme og et godt alternativ til ripasso og som tåler en del krydder i maten.

Elegant prosecco
De Stefani Merlot 2005 (60962) er også en veldig god og ikke minst anvendelig matvin som utpeker seg på grunn av flott frukt, saftighet og god bløthet. Super til kraftige retter med hvit fisk samt det meste av lyst kjøtt.

Dessuten en deilig prosecco, De Stefani Prosecco Metodo Zero (60966) som har vesentlig mer raffinement enn brorparten av proseccoene som er å få i Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her