Italienske kraftpakker

Vinene fra det østre Veneto fortjener oppmerksomhet. Særlig når de er så gode som disse.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tilbudet av viner av den typiske Veneto-druen refosco dal peduncolo rosso begrenser seg til to-tre viner i Norge. Derfor er det vanskelig å verifisere påstanden (fra Vini Buoni d'Italia) om at De Stefanis utgave, Kreda Refosco 2004 (60960) er den beste av alt som lages av denne druen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Livias favoritt
Men at den er veldig god, er det ingen tvil om. Stor, kraftig og mørk med god bærsødme og -bitterhet, flott syre og gode tanniner. En god kandidat for kjelleren de neste 7-8 årene som allerede smaker veldig godt til en viltgryte , ovnsstekt kjøtt eller en saftig grillet entrecôte med krydret tilbehør. En utmerket matvin med andre ord.

Og en konsentrert og modernisert, men ikke overeiket, utgave av druen med det lange og tunge navnet. Som i følge Plinius den eldre skal ha vært favorittvinen til Livia, Cæsars andre kone. Men selv om refosco har opplevd en gjenfødelse de siste tjue årene, lages det fortsatt uinteressant vin av denne druen. Og det skyldes manglende kontroll med utbyttet, for refosco må holdes i tømmene.

Utbyttekontroll
De Stefani kaller sin refosco Kreda etter den lokale betegnelsen på det leirholdige jordsmonnet. Den kommer fra deres beste vinmark med 25 år gamle vinstokker og middels tett beplanting (ca 5000 planter/hektar). For å holde utbyttet nede foretas i tillegg såkalt grønn innhøsting (kutting av klaser før druene skifter farge). Relativt lang uttrekkstid under gjæringen sikrer mye farge og godt med tanniner som er refoscos styrke.

De Stefani lager også andre svært vellykkete viner. Solèr 2005 (60731) er en blanding av en annen lokal drue, marzemino, som trolig er en kryssing av refosco, med refosco, cabernet sauvignon og merlot. En andel av druene tørkes, derav navnet solèr som betyr tørkeloft. En svært saftig vin med fin sødme og et godt alternativ til ripasso og som tåler en del krydder i maten.

Elegant prosecco
De Stefani Merlot 2005 (60962) er også en veldig god og ikke minst anvendelig matvin som utpeker seg på grunn av flott frukt, saftighet og god bløthet. Super til kraftige retter med hvit fisk samt det meste av lyst kjøtt.

Dessuten en deilig prosecco, De Stefani Prosecco Metodo Zero (60966) som har vesentlig mer raffinement enn brorparten av proseccoene som er å få i Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Kreda Refosco 2004

Produsent:
De Stefani
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
240,50 kr
Varenummer:
6096001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Solèr 2005

Produsent:
De Stefani
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
199,60 kr
Varenummer:
6073101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

De Stefani Merlot 2005

Produsent:
De Stefani
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
181,90 kr
Varenummer:
6096201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

De Stefani Prosecco Metodo Zero

Produsent:
De Stefani
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
177,40 kr
Varenummer:
6096601
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen