Jakter på kokker og servitører

Ifølge en bedriftsundersøkelse fra NAV i 2009, trengs det hele 1900 faglærte medarbeidere i hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen.
Redaksjonen
20 November 2009 - 15:00

Behovet er størst innen kokk- og servitørfagene. Her melder NHO Reiseliv om en nedgang på hele 30 prosent søkere til restaurant- og matfag på videregående skole de siste årene. Samtidig øker de generelle arbeidsløshetstallene i Norge.

NHO Reiseliv starter nå en landsomfattende kampanje for å synliggjøre jobbmulighetene i norsk reiselivsnæring. Initiativet synliggjør spennende karriereveier for unge, men bidrar også til å løse problemet knyttet til mangel på kvalifisert arbeidskraft for reiselivsnæringen i fremtiden.

Med rekrutteringskampanjen "Verden er din" skal NHO Reiseliv rekruttere ungdom til å søke på utdanningene kokk og servitør, men også utdanninger som resepsjonist og reiselivsmedarbeider. Dette er yrker der det finnes mange spennende jobber til de med fagbrev. Nærings- og handelsdepartementet støtter kampanjen med 1,5 millioner kroner.

- Reiselivsnæringen i Norge ønsker seg langt flere dyktige lærlinger.  Mange unge har egenskapene som skal til for kunne ta disse varierte og spennende jobbene. Kampanjen skal sørge for at enda flere unge oppdager karrieremulighetene i bransjen, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Knut Almquist.

Internett viktigste kilde
Store deler av kampanjen er basert på Internett, som er de potensielle søkernes primære mediekanal. Almquist beskriver kampanjen slik:

- Internett er den viktigste kanalen for å formidle god informasjon til ungdommene vi ønsker å nå. Derfor står kampanjesiden www.verdenerdin.no sentralt. Parallelt med kampanjesiden vil det også foregå aktiviteter i sosiale medier som Facebook og ulike diskusjonsforum.

På nettsidene vil søkerne få nyttig informasjon som gir svar på spørsmål om de ulike fagretningene, samtidig som man kan teste seg selv for å se hvilke yrke innen reiselivsnæringen som kan passe best til den enkelte. I tillegg til aktiviteter rettet mot ungdom vil informasjonen også rettes mot foreldre, skoler og rådgivere.

Kampanjen vil pågå frem til mars 2010.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her