Dette er Juletorsken

Velger du råvarer fra havet, ligger alt til rette for en vellykket julemeny. Aperitif gir deg spennende juleoppskrifter på torsk og selvfølgelig servert med drikkefølge til.

Artikler om juletorsk

Vinterens største mirakel, skreien, får denne gangen en ny setting. Og da kan vi leke oss litt med drikketilbehøret. Masse vin og oppskrifter som steg for steg guider deg frem til perfekt resultat følger med.
Torsk er en ubestridt delikatesse og her har vi samlet en rekke gode tips og oppskrifter.
Ingen fisk, og muligens ingen matråvare, har betydd så mye for så mange som torsken.
Nå kan ikke kunden lenger være sikker på at det er skrei som ligger fast og fin på tallerkenen. Det kan også være en oppdrettet variant. Har villfanget torsk og oppdrettstorsk kvalitetsforskjeller - og hva skiller eventuelt de to?
Hvis du trodde at vinterens høydepunkt var lagt bak deg bare fordi jula er vel overstått, har du tatt grundig feil. For få kulinariske opplevelser overgår fersk skrei med full pakke av tilbehør. Som all annen god mat blir den bedre med godt drikke til.
Fersk torsk, og det må være skrei, lever og rogn er nå endelig kommet i fiskedisken. Pass på å nyte dette himmelske måltidet mens kvaliteten er på topp. Her får du forslag til drikkefølge i flere prisklasser.
Mine damer og herrer, videnskapelig sett er torskemølje en utsøkt rett. Dens næringsverdi er uomtvistelig, og som folkerett er den helt umistelig. Den gir kalorier og spreke hormoner og setter futt i kaller og koner, heter det i Cornelius Moe fra diktet Møljekalas.

 

Oppskrifter

 
Drikke til juletorsk
 
Øl og akevitt
Torsk er en robust råvare som tåler mye smak i drikkefølget.
 
Som et juleøl med fin frukt, fylde og friskhet men ikke for uttalt bitterhet, gjerne Lundetangen Juleøl 4,7 % eller det rikere Mack Juleøl (2667) .
 
Torsken sier også gjerne ja takk til en akevitt som følge til ølet, men det bør da ikke være for kraftig og ganske bløt slik som Løiten Linie (11) .
 
Torsk og rødvin
Men like glad blir den med en saftig bærfruktig rødvin med bløte tanniner og svært dempet om noe fatpreg.
 
Gode eksempler på dette finner du i følgende viner:
 
 Hvitvin til fisken
Hvitvin med god fylde og fine men ikke for skarpe syrer er også et godt valg, slik som du finner i viner som:
 
 

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen