Dette er Juletorsken

Velger du råvarer fra havet, ligger alt til rette for en vellykket julemeny. Aperitif gir deg spennende juleoppskrifter på torsk og selvfølgelig servert med drikkefølge til.
Redaksjonen
01 Desember 2005 - 01:02

Artikler om juletorsk

Vinterens største mirakel, skreien, får denne gangen en ny setting. Og da kan vi leke oss litt med drikketilbehøret. Masse vin og oppskrifter som steg for steg guider deg frem til perfekt resultat følger med.
Torsk er en ubestridt delikatesse og her har vi samlet en rekke gode tips og oppskrifter.
Ingen fisk, og muligens ingen matråvare, har betydd så mye for så mange som torsken.
Nå kan ikke kunden lenger være sikker på at det er skrei som ligger fast og fin på tallerkenen. Det kan også være en oppdrettet variant. Har villfanget torsk og oppdrettstorsk kvalitetsforskjeller - og hva skiller eventuelt de to?
Hvis du trodde at vinterens høydepunkt var lagt bak deg bare fordi jula er vel overstått, har du tatt grundig feil. For få kulinariske opplevelser overgår fersk skrei med full pakke av tilbehør. Som all annen god mat blir den bedre med godt drikke til.
Fersk torsk, og det må være skrei, lever og rogn er nå endelig kommet i fiskedisken. Pass på å nyte dette himmelske måltidet mens kvaliteten er på topp. Her får du forslag til drikkefølge i flere prisklasser.
Mine damer og herrer, videnskapelig sett er torskemølje en utsøkt rett. Dens næringsverdi er uomtvistelig, og som folkerett er den helt umistelig. Den gir kalorier og spreke hormoner og setter futt i kaller og koner, heter det i Cornelius Moe fra diktet Møljekalas.

 

Oppskrifter

 
Drikke til juletorsk
 
Øl og akevitt
Torsk er en robust råvare som tåler mye smak i drikkefølget.
 
Som et juleøl med fin frukt, fylde og friskhet men ikke for uttalt bitterhet, gjerne Lundetangen Juleøl 4,7 % eller det rikere Mack Juleøl (2667) .
 
Torsken sier også gjerne ja takk til en akevitt som følge til ølet, men det bør da ikke være for kraftig og ganske bløt slik som Løiten Linie (11) .
 
Torsk og rødvin
Men like glad blir den med en saftig bærfruktig rødvin med bløte tanniner og svært dempet om noe fatpreg.
 
Gode eksempler på dette finner du i følgende viner:
 
 Hvitvin til fisken
Hvitvin med god fylde og fine men ikke for skarpe syrer er også et godt valg, slik som du finner i viner som:
 
 

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her