Julevinen

Er en vin med Jul 1999 på etiketten selvskreven til julefestens kulinariske gleder? Passer den til pinnekjøtt, juletallerken og reinsdyrsteik eller bare som en kosevin? Er det bare en bløff?

Nei, faktisk ikke, for Jul 1999 Ch. Saint-Baulery 1997 (kroner 97, varenr. 32556, bestillingsutvalg) passer godt til så vel pinnekjøtt (godt utvannet vel å merke) som til juletallerken, reinsdyrsteik, eller bare som en kosevin. Julevinen er fra appellasjonen St. Chinian i Sør-Frankrike. Ch. Saint-Baulery er en liten vingård med en årsproduksjon på drøyt 70.000 flasker. Så hvis julevinen blir populær i Norge, er det en viss risiko for at alt går med til nordmenns hemningsløse julefeiring.
 
Jul 1999 er laget var syrah, grenache, cinsault og carignan som er klassiske druer i området. Det er benyttet to ulike fremstillingsmetoder; tradisjonell for syrah med påfølgende fatlagring, mens de øvrige druene har gjennomgått en prosess som heter macération carbonique, den samme som for beaujolais, hvis formål er å øke fruktigheten. Jul 1999 er derfor en bærpreget og rund vin med bløte tanniner og bra friskhet. Den har et tydelig animalsk preg (les sauefjøs) som matcher svært godt med tilsvarende aromaer i tørket sauekjøtt og viltkjøtt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen