Drikke
Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Pål Hellesnes i Business Technology Consulting har brukt sine jobbverktøy for å finne ut hvilke øl som er vinnerne av de mange juleøltestene.
Redaksjonen
05 Desember 2014 - 12:23

Få produkttester engasjerer like mye som de årlige juleøltestene. «Alle» har sin egen test som gjøres på ulike måter og med forskjellige smakspaneler, og resultatene er ikke uventet like forskjelllige.

Kan brukes på hverdagslige ting

Pål Hellesnes er litt over gjennomsnittet interessert i juleøl og har sågar tatt i bruk avanserte verktøy for å analysere resultatene. Han jobber til daglig som konsulent i Business Technology Consulting med verktøy for beslutningsstøtte (business intelligence).

For å demonstrere praktisk anvendelse av disse verktøyene har Hellesnes ofte tatt i bruk avanserte analyser for hverdagslige ting for å illustrere nytten fra disse verktøyene. Der kommer altså juleølet inn. Og basert på dette kan han avdekke hvilke produkter som ekspertene likte best.

Det beste juleølet på polet: Haandbryggeriet Bestefar

Dette mener Apéritifs smakspanel om Bestefar-ølet

På de neste fire plassene finner du:

Det beste juleølet i butikken: Lervig Juleøl

På de neste fire plassene i denne klassen finner du:  
Hansa Julebrygg
Ægir Julebrygg
Dahls Juleøl
Berentsens Juleøl

Slik vurderer Apéritifs smakspanel butikkølet

Det beste alkoholfrie juleøl: Santa Clausthaler

Her er Apéritifs mening

Analysen ble gjennomført ved at 460 anmeldelser av årets juleøl ble hentet inn. Basert på tester av 133 ulike juleøl ble terningkast og poeng konsolidert. For å kåre vinneren ble alle juleøl med fire eller flere anmeldelser rangert etter gjennomsnittlig score. For å støtte analysen lagde konsulenten en datamodell med en tabell for alle juleølene som ble anmeldt og en tabell med alle anmeldelsene. Disse tabellene ble så koblet sammen i Power Pivot hvor det også ble opprettet måltall for score. Selve analysen ble utført med en pivottabell som filtrerte på klasse og antall anmeldelser som vurderte det enkelte juleølet. Til slutt ble de utvalgte juleølene sortert etter gjennomsnittlig score.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her