Kjappe poteter

Synes du det tar for lang tid å tilberede poteter? Fortvil ikke; nå er Morfana på vei - poteten som skal redde de raske måltider. Kanskje også velegnet som et eget måltid i seg selv?
Redaksjonen
31 Januar 2002 - 10:56

Lang tilberedningstid har fått mange nordmenn til å kutte ut poteten, viser undersøkelser gjort for BAMA. Nå kommer poteten som er ferdigkokt på seks minutter.

Vaskete, uskrelte poteter beregnet for mikrobølgeovn kom på markedet 7. januar. Nå skal poteten ta opp kampen med pasta og ris om raskest tilberedingstid. Den nye ekspresspoteten er nemlig fiks ferdig på bare seks minutter.

- Mange synes vanlige poteter tar for lang tid å tilberede. Enkelte forbrukere opplever også at poteten har utviklet råte, er gammel eller har dårlig smak. Det har ført til at potetforbruket har sunket de senere år, sier Per Sommerstedt, marketingsjef i BAMA.

Nå mener han den nye ekspresspoteten har løst både tids- og kvalitetsproblemet.

Samme næringsinnhold
- Poteten er av den franske sorten Morfana, og selges i plastbeger på 500 gram. Plasten gjør at poteten ikke blir grønn og unngår å få groer. Når poteten skal tilberedes, stikker du hull i plasten og setter hele begeret i mikroen. Etter seks minutter er den klar til servering, forteller Sommerstedt.

Potetene pakkes i en spesiell film som reduserer åndingen. Den slipper ut oksygen, men ikke karbondioksid. Dermed går poteten nærmest i dvale. Det hindrer fordamping og grønnfarging. Potetene i plastbegrene er ikke skrelt, og holder derfor på næringsinnholdet.

Den samme poteten er også å få kjøpt i større pakninger. Denne har fått navnet partypotet, og er beregnet på å tilberedes i langpanne i ovnen. Med ferske urter og krydder kan dette være et måltid i seg selv.

C-vitaminkilde
- Poteten har en naturlig plass i et helsefremmende kosthold, og vi bør derfor spise mer av den. Likevel er forbruket av poteter er nesten halvert på 30 år, sier Sigrid Berge, daglig leder i landsforeningen for kosthold og helse.

Hun forteller at poteten i lange tider var vår viktigste kilde til vitamin C. Selv om vi nå spiser mer frukt og grønnsaker bidrar poteten fortsatt med 12 prosent av tilførselen av vitamin C i kosten vår. I tillegg er poteten rik på sunne karbohydrater og kostfiber.

- Ernæringsmyndighetene anbefaler at vi til sammen spiser fem frukter og grønnsaker om dagen, og poteten kan godt inngå som en av disse fem, sier hun.

Kilde: Newswire
Foto: Marthe Lein

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her