Klimakrisen rammer Australia

Avlingen i 2007 var flere steder i Australia den minste på lenge. South Australias elver har dessuten ekstremt lav vannstand. Det kan bety slutten for flere vinprodusenter.

Enkelte mener at uttørkingen og den ekstreme varmen kommer av drivhuseffekten. Så langt vil imidlertid ikke Tim Lockwood, markedssjef i Australian Wine & Brandy Corporation, gå.
 
- Nei, vi har en kombinasjon av tørke og hete i South Australia, men vi har alltid hatt det tørt. Om dette fortsetter kan vi begynne å snakke om klimaforandringer.
 
Ekstremt lavt
Murray-elven har ekstremt lav vannstand og vannreservoaret Murray-Darling har bare 20 prosent av kapasiteten. Australias regjering holder derfor igjen på tildelingen av vann til vinproduksjon.
 
Noen steder er det totalt vanningsforbund, andre steder får man bruke mellom 10 og 13 prosent av det som er normalt. Dette kan føre til store problemer, spesielt for de mindre dyrkerne, skriver wownews.se.
Veldig vanskelig
- Det er veldig vanskelig for dem, uten vann overleverer de ikke. Men fremfor alt påvirker tørken bulkvinprodusentene. Kanskje vi blir tvunget til å impoertere vin i fremtiden, sier Lockwood.
 
Kvalitetsprodusentene berøres ikke like mye, spesielt ikke de som har gamle stokker som klarer seg med lite vann.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen