Kokkemestrene fyller femti

Jubelen sto i taket da Norges Kokkemesteres Landsforening feiret sitt femtiårsjubileum søndag. Foreningen har blant annet bidratt til at Norge har et av verdens beste landslag i kokkekunst.

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) har plukket ut kandidatene til kokkelandslaget siden Norge deltok i kokke-OL for første gang, i Bern i 1954. Siden har det blitt mange medaljer for landslaget, og mye av æren tilfaller NKL.

- Laugene rundt omkring i landet har jobbet på grasrotnivå i alle år, og det er lagt ned mange dugnadstimer, blant annet for å sikre at unge talenter får mulighet til å reise og utvikle seg faglig, sier formann Per Lauritz Lien i NKL.

Enorm utvikling
Landsforeningen er en paraplyorganisasjon for alle landets mesterlaug, og har som formål å sørge for faglig utvikling, høy kvalitet i fagutdanningen, god rekruttering og økt oppmerksomhet rundt kokkeyrket. Foreningen har stått bak utgivelser av norske fagbøker, og deler dessuten årlig ut prisen "Årets Kjøkkensjef".

- Det har vært en formidabel utvikling i kokkeyrket i løpet av de femti årene foreningen har eksistert. Det hele startet med en håndfull entusiaster, men NKL teller i dag nær 1400 medlemmer over hele landet. Selv Svalbard har sitt mesterlaug, sier Lien.

Norge på spisekartet
Landbruksminister Lars Sponheim mener NKL har gjort en viktig innsats for profileringen av Norge og norsk gastronomi.

- Norge kan by på noen av verdens beste råvarer og mange svært dyktige fagfolk innen kokkeyrket. Gjennom å støtte kokkelandslaget og holde fokus på utviklingen av norsk matkultur, har NKL bidratt sterkt til at nordmenn er blitt mer opptatt av mat og at utlandet har oppdaget Norge som matnasjon, sier Sponheim.

I endring
Veteran og tidligere formann Folke Sundkvist husker den gang man åpnet årsmøtene i Norges Kokkemesteres Landsforening med ordene: "Mine herrer".

- I dag går jo ikke det. Kvinnene har kommet på banen, selv om det dessverre fortsatt finnes altfor få kvinnelige kjøkkensjefer, sier Sundkvist, som peker på store faglige og samfunnsmessige endringer i løpet av de femti årene landsforeningen har eksistert.

- Mens det før i tiden var nesten umoralsk å gå på kafé, inntar nå stadig flere nordmenn både lunsj og middag ute. Mange husker fortsatt den gang det bare fantes noen få restauranter i Oslo. I dag finnes det knapt nok et stoppested uten eget spisested. Det er én av mange grunner til at det i dag er viktigere enn noensinne å holde fokus på høy faglig kvalitet, sier Sundkvist.

Kilde: Pressekontoret

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen