Kokkemestrene fyller femti

Jubelen sto i taket da Norges Kokkemesteres Landsforening feiret sitt femtiårsjubileum søndag. Foreningen har blant annet bidratt til at Norge har et av verdens beste landslag i kokkekunst.
Redaksjonen
15 Mars 2004 - 01:00

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) har plukket ut kandidatene til kokkelandslaget siden Norge deltok i kokke-OL for første gang, i Bern i 1954. Siden har det blitt mange medaljer for landslaget, og mye av æren tilfaller NKL.

- Laugene rundt omkring i landet har jobbet på grasrotnivå i alle år, og det er lagt ned mange dugnadstimer, blant annet for å sikre at unge talenter får mulighet til å reise og utvikle seg faglig, sier formann Per Lauritz Lien i NKL.

Enorm utvikling
Landsforeningen er en paraplyorganisasjon for alle landets mesterlaug, og har som formål å sørge for faglig utvikling, høy kvalitet i fagutdanningen, god rekruttering og økt oppmerksomhet rundt kokkeyrket. Foreningen har stått bak utgivelser av norske fagbøker, og deler dessuten årlig ut prisen "Årets Kjøkkensjef".

- Det har vært en formidabel utvikling i kokkeyrket i løpet av de femti årene foreningen har eksistert. Det hele startet med en håndfull entusiaster, men NKL teller i dag nær 1400 medlemmer over hele landet. Selv Svalbard har sitt mesterlaug, sier Lien.

Norge på spisekartet
Landbruksminister Lars Sponheim mener NKL har gjort en viktig innsats for profileringen av Norge og norsk gastronomi.

- Norge kan by på noen av verdens beste råvarer og mange svært dyktige fagfolk innen kokkeyrket. Gjennom å støtte kokkelandslaget og holde fokus på utviklingen av norsk matkultur, har NKL bidratt sterkt til at nordmenn er blitt mer opptatt av mat og at utlandet har oppdaget Norge som matnasjon, sier Sponheim.

I endring
Veteran og tidligere formann Folke Sundkvist husker den gang man åpnet årsmøtene i Norges Kokkemesteres Landsforening med ordene: "Mine herrer".

- I dag går jo ikke det. Kvinnene har kommet på banen, selv om det dessverre fortsatt finnes altfor få kvinnelige kjøkkensjefer, sier Sundkvist, som peker på store faglige og samfunnsmessige endringer i løpet av de femti årene landsforeningen har eksistert.

- Mens det før i tiden var nesten umoralsk å gå på kafé, inntar nå stadig flere nordmenn både lunsj og middag ute. Mange husker fortsatt den gang det bare fantes noen få restauranter i Oslo. I dag finnes det knapt nok et stoppested uten eget spisested. Det er én av mange grunner til at det i dag er viktigere enn noensinne å holde fokus på høy faglig kvalitet, sier Sundkvist.

Kilde: Pressekontoret

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her