Kokker i kulturmøte

Femten polske kokkestudenter får i disse dager vist sine ferdigheter og presenterer egen matkultur for norske ganer.
Redaksjonen
06 Mai 2008 - 14:00

Det handler om et samarbeid mellom en polsk videregående skole og Fosen videregående skole. Polakkene er i Norge som et ledd i det interkulturelle utdanningsprogrammet Leonardo Da Vinci. Det er et EU/EØS-basert utdanningsprogram hvor målet er økt fagkunnskap og økt kulturforståelse.
 
- Vi lærer mye nytt, og det er så mange hyggelige mennesker her, sier Michal Kluk, en av de 15 kokkestudentene som er i Ørland og Bjugn på kokkepraksis i disse dager.
 
Han er elev ved en skole i Tychy i Polen. Det er en videregående skole med til sammen over 700 elever, spesialisert for yrkesfag.
 
Mat er kultur
De 15 studentene er fordelt på ulike spisesteder i kommunene. Både hotell, sykehjem, kantine og restauranter har fått nyte godt av de unge polakkenes ferdigheter.
 
- De er kjent for sin grundighet og arbeidsvilje, noe de til fulle får vise disse tre ukene, sier fagleder ved Fosen videregående skole, Kjell Bigset til Fosna-folket.
 
Flere av studentene jobber på Ørland kysthotell, der de også bor. De laget en helaftens gourmetmiddag og har også holdt en polsk aften.
 
Fisk på menyen
Rektor Joanna Zebrowska forteller at det allerede er tidligere elever som serverer fisk på norsk vis i en restaurant i Polen. Det er et resultat av et studieopphold her. Så nå forventer de at det kommer på menyen flere steder etter hvert.
 
De polske elevene mener at tempoet i Norge er rolig.
 
- Her er det ikke noe stress, men jobben blir jo gjort, sier Michal Kluk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her