Kokker i kulturmøte

Femten polske kokkestudenter får i disse dager vist sine ferdigheter og presenterer egen matkultur for norske ganer.
Redaksjonen
06 Mai 2008 - 13:00

Det handler om et samarbeid mellom en polsk videregående skole og Fosen videregående skole. Polakkene er i Norge som et ledd i det interkulturelle utdanningsprogrammet Leonardo Da Vinci. Det er et EU/EØS-basert utdanningsprogram hvor målet er økt fagkunnskap og økt kulturforståelse.
 
- Vi lærer mye nytt, og det er så mange hyggelige mennesker her, sier Michal Kluk, en av de 15 kokkestudentene som er i Ørland og Bjugn på kokkepraksis i disse dager.
 
Han er elev ved en skole i Tychy i Polen. Det er en videregående skole med til sammen over 700 elever, spesialisert for yrkesfag.
 
Mat er kultur
De 15 studentene er fordelt på ulike spisesteder i kommunene. Både hotell, sykehjem, kantine og restauranter har fått nyte godt av de unge polakkenes ferdigheter.
 
- De er kjent for sin grundighet og arbeidsvilje, noe de til fulle får vise disse tre ukene, sier fagleder ved Fosen videregående skole, Kjell Bigset til Fosna-folket.
 
Flere av studentene jobber på Ørland kysthotell, der de også bor. De laget en helaftens gourmetmiddag og har også holdt en polsk aften.
 
Fisk på menyen
Rektor Joanna Zebrowska forteller at det allerede er tidligere elever som serverer fisk på norsk vis i en restaurant i Polen. Det er et resultat av et studieopphold her. Så nå forventer de at det kommer på menyen flere steder etter hvert.
 
De polske elevene mener at tempoet i Norge er rolig.
 
- Her er det ikke noe stress, men jobben blir jo gjort, sier Michal Kluk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her