Kokker i kulturmøte

Femten polske kokkestudenter får i disse dager vist sine ferdigheter og presenterer egen matkultur for norske ganer.
Redaksjonen
06 Mai 2008 - 14:00

Det handler om et samarbeid mellom en polsk videregående skole og Fosen videregående skole. Polakkene er i Norge som et ledd i det interkulturelle utdanningsprogrammet Leonardo Da Vinci. Det er et EU/EØS-basert utdanningsprogram hvor målet er økt fagkunnskap og økt kulturforståelse.
 
- Vi lærer mye nytt, og det er så mange hyggelige mennesker her, sier Michal Kluk, en av de 15 kokkestudentene som er i Ørland og Bjugn på kokkepraksis i disse dager.
 
Han er elev ved en skole i Tychy i Polen. Det er en videregående skole med til sammen over 700 elever, spesialisert for yrkesfag.
 
Mat er kultur
De 15 studentene er fordelt på ulike spisesteder i kommunene. Både hotell, sykehjem, kantine og restauranter har fått nyte godt av de unge polakkenes ferdigheter.
 
- De er kjent for sin grundighet og arbeidsvilje, noe de til fulle får vise disse tre ukene, sier fagleder ved Fosen videregående skole, Kjell Bigset til Fosna-folket.
 
Flere av studentene jobber på Ørland kysthotell, der de også bor. De laget en helaftens gourmetmiddag og har også holdt en polsk aften.
 
Fisk på menyen
Rektor Joanna Zebrowska forteller at det allerede er tidligere elever som serverer fisk på norsk vis i en restaurant i Polen. Det er et resultat av et studieopphold her. Så nå forventer de at det kommer på menyen flere steder etter hvert.
 
De polske elevene mener at tempoet i Norge er rolig.
 
- Her er det ikke noe stress, men jobben blir jo gjort, sier Michal Kluk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her