Krav om varedeklarasjon for vin

Allergifremkallende stoffer brukes i vinproduksjon, men deklareres ikke på flasken. EU er på saken.

Produsentene hevder at stoffene ikke finnes i den ferdige vin. Det har de ikke kunnet bevise.
 
Fiskeprotein, eggehvite, melkeprotein. De tre stoffer finnes på to lister: Den over stoffer som brukes i vinproduksjon. Og den over matvarer, som kan gi allergiske reaksjoner. Likevel står det ingen ting om de tre stoffene på etikettene på vinflasker.. Vin er nemlig unntatt de alminnelige deklarasjonsreglene. Det skriver danske www.fpn.dk .

Debatten har blusset opp i Danmark. Det danske Astma- og Allergi Forbundet mener at det bør være en ingrediensliste på vinflaskene.

- Vi hører jevnlig fra folk, som har reagert allergisk på vin. Men da vi ikke vet hva som er i vinen, er det vanskelig å si om det skyldes alkohol, druer eller tilsetningsstoffer, sier Bettina Hjorth i forbundet til avisen.

EU's matvareinstitutt, EFSA, regner også med en stor underrapportering av allergi over for stoffer i vin, da hverken forbrukere eller leger er oppmerksomme på dem.

Bakvendt prosess
Inntil 2003 var vin unntatt deklarasjon. Siden er det satt kjepper i hjulene i forhandlingene om felles regler i EU. De vinproduserende landene stritter i mot. Man skal nå angi tilsettingsstoffer, men produsentene påstår at vinen kan klares med fiskeproteinet isinglass, eggestoffene albumin og lysozym og melkeproteinet kasein, uten at de finnes i den ferdige vinen.

Det fikk de i 2005 to år til å bevise. Inntil da behøvde de ikke deklarere. Nå har EFSA vendt tommelen ned for dokumentasjonen. Likevel fikk isinglass permanent unntak, og produsentene fikk utsatt fristen for melk og egg til 2010.

Det er en håpløs prioritering, mener Camilla Udsen, matvarepolitisk medarbeider i Forbrugerrådet. Hun mener at vin bør deklareres som alle andre matvarer.

- Forbrukerne er gisler i denne saken. Det er helt bakvendt at forbrukerne skal vente på produsentene, sier hun til avisen.

Deklarasjon nå
Socialdemokratiets Benny Engelbrecht, mener at reglene bør strammes inn.

- Allergikere er prisgitt et produkt som ikke er kontrollert. Vi ved ennå ikke hvor farlig det er, men det er grunnleggende feil at vin er unntatt kravet om deklarasjon, fastslår han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen