Krav om varedeklarasjon for vin

Allergifremkallende stoffer brukes i vinproduksjon, men deklareres ikke på flasken. EU er på saken.
Redaksjonen
20 November 2009 - 00:00

Produsentene hevder at stoffene ikke finnes i den ferdige vin. Det har de ikke kunnet bevise.
 
Fiskeprotein, eggehvite, melkeprotein. De tre stoffer finnes på to lister: Den over stoffer som brukes i vinproduksjon. Og den over matvarer, som kan gi allergiske reaksjoner. Likevel står det ingen ting om de tre stoffene på etikettene på vinflasker.. Vin er nemlig unntatt de alminnelige deklarasjonsreglene. Det skriver danske www.fpn.dk.

Debatten har blusset opp i Danmark. Det danske Astma- og Allergi Forbundet mener at det bør være en ingrediensliste på vinflaskene.

- Vi hører jevnlig fra folk, som har reagert allergisk på vin. Men da vi ikke vet hva som er i vinen, er det vanskelig å si om det skyldes alkohol, druer eller tilsetningsstoffer, sier Bettina Hjorth i forbundet til avisen.

EU's matvareinstitutt, EFSA, regner også med en stor underrapportering av allergi over for stoffer i vin, da hverken forbrukere eller leger er oppmerksomme på dem.

Bakvendt prosess
Inntil 2003 var vin unntatt deklarasjon. Siden er det satt kjepper i hjulene i forhandlingene om felles regler i EU. De vinproduserende landene stritter i mot. Man skal nå angi tilsettingsstoffer, men produsentene påstår at vinen kan klares med fiskeproteinet isinglass, eggestoffene albumin og lysozym og melkeproteinet kasein, uten at de finnes i den ferdige vinen.

Det fikk de i 2005 to år til å bevise. Inntil da behøvde de ikke deklarere. Nå har EFSA vendt tommelen ned for dokumentasjonen. Likevel fikk isinglass permanent unntak, og produsentene fikk utsatt fristen for melk og egg til 2010.

Det er en håpløs prioritering, mener Camilla Udsen, matvarepolitisk medarbeider i Forbrugerrådet. Hun mener at vin bør deklareres som alle andre matvarer.

- Forbrukerne er gisler i denne saken. Det er helt bakvendt at forbrukerne skal vente på produsentene, sier hun til avisen.

Deklarasjon nå
Socialdemokratiets Benny Engelbrecht, mener at reglene bør strammes inn.

- Allergikere er prisgitt et produkt som ikke er kontrollert. Vi ved ennå ikke hvor farlig det er, men det er grunnleggende feil at vin er unntatt kravet om deklarasjon, fastslår han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her