Kritisk til norsk matmerking

Geir Skeie applauderer ikke uten forbehold den nye merkeordningen Nyt Norge.
Redaksjonen
12 Juni 2009 - 16:46

KSL Matmerk, en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet, lanserer nå Nyt Norge. Dette er en ny merkeordning for norsk mat som skal gjøre norske produkter mer synlige i butikkene og dermed enklere for forbrukerne å finne matvarer basert på norske råvarer. Bak merkeordningen står en bredt sammensatt matbransje med aktører fra hele verdikjeden, fra bonden via foredlingsbedriftene til dagligvarekjedene.

Kvalitetssikring?
Men hallelujastemningen er ikke like stor hos alle. Årets Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie vil ikke være med på at alt som er norsk umiddelbart er godt eller bedre enn mat fra andre land.

- Vi har mye bra grønnsaker i sesong her i Norge. Spesielt er jordbær og asparges veldig bra. Fisken er god, men det norske kjøttet er veldig varierende, uttaler Skeie til NRK.

KSL Matmerks direktør, Kronstad svarer: - Vi hevder ikke at norsk mat er bedre enn utenlandsk. Det vi sier er at maten er norsk og norskprodusert. Og i det ligger det en kvalitetssikring.

Skeptisk til kjøttmakta
Skeie imøtegår påstanden: - Det er bra med merking, men man skal ikke stole blindt på de store norske landbruksorganisasjonene når de sier at norsk mat er tryggest.

Han er dessuten skeptisk til de store kjøttprodusentene i Norge som har altfor stor makt.

Skeie er heller ikke så sikker på om folk er så opptatt av hvorvidt maten er norsk eller ei. Han tror de er mest opptatt av pris.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her