Kritisk til norsk matmerking

Geir Skeie applauderer ikke uten forbehold den nye merkeordningen Nyt Norge.

KSL Matmerk, en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet, lanserer nå Nyt Norge. Dette er en ny merkeordning for norsk mat som skal gjøre norske produkter mer synlige i butikkene og dermed enklere for forbrukerne å finne matvarer basert på norske råvarer. Bak merkeordningen står en bredt sammensatt matbransje med aktører fra hele verdikjeden, fra bonden via foredlingsbedriftene til dagligvarekjedene.

Kvalitetssikring?
Men hallelujastemningen er ikke like stor hos alle. Årets Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie vil ikke være med på at alt som er norsk umiddelbart er godt eller bedre enn mat fra andre land.

- Vi har mye bra grønnsaker i sesong her i Norge. Spesielt er jordbær og asparges veldig bra. Fisken er god, men det norske kjøttet er veldig varierende, uttaler Skeie til NRK.

KSL Matmerks direktør, Kronstad svarer: - Vi hevder ikke at norsk mat er bedre enn utenlandsk. Det vi sier er at maten er norsk og norskprodusert. Og i det ligger det en kvalitetssikring.

Skeptisk til kjøttmakta
Skeie imøtegår påstanden: - Det er bra med merking, men man skal ikke stole blindt på de store norske landbruksorganisasjonene når de sier at norsk mat er tryggest.

Han er dessuten skeptisk til de store kjøttprodusentene i Norge som har altfor stor makt.

Skeie er heller ikke så sikker på om folk er så opptatt av hvorvidt maten er norsk eller ei. Han tror de er mest opptatt av pris.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen