Krydret sødme

I Apéritifs blindtest av 23 likører med større eller mindre innslag av urter og krydder ble en lite kjent norskprodusert likør, Sankta Sunniva, kåret som best. Drambuie er ikke bare den beste whiskybaserte likøren, men også blant de aller beste totalt sett. Få med deg hele testen og oversikten over de beste kjøpene du kan gjøre.

Sankta Sunniva forførte panelets smaksløker med sin subtilt sammensatte urte- og fruktpreg. Bols Premier, en relativt ny variant på den norske markedet fra denne store nederlandske produsenten, fikk best skår blant sitrus- og cognaclikørene. Og Drambuie er ikke bare den beste whiskybaserte likøren, men også som forannevnte blant de aller beste totalt sett.
 
Dessverre er likørforbruket i svak nedgang. Sansen for likør er definert som ut. Bortsett fra for produkter som Sambuca som er knyttet til italiensk café- og barliv. Vana Tallinn er visstnok heteste alternativet på barmenyen til Helsinkis utesteder. Og Galliano serveres vel fortsatt som shot landet rundt. Når dagens unge blir "voksne", må deres sukkerhunger, eller -tørst, kompenseres. Og da får kanskje likøren som avec et oppsving?
 
Prisene på likørene spenner over et relativt stort prisspekter. Først og fremst på grunn av at alkoholinnholdet varierer, og fordi norsk alkoholpolitikk ser seg blind på prosenter. Slik vil eksempelvis en 40 prosentig likør koste mer enn en annen med 38 prosent selv om innkjøpsprisen er den samme. Derfor kan en vurdering av pris i forhold til kvalitet bli litt skjev, men her er i alle fall et forsøk på en oppsummering (se ramme).
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 9. oktober, omfatter de aller fleste likører i kategorien urter/krydder/sitrus basert på cognac/whisky/brandy i salg i Norge i smaksøyeblikket. De ble smakt blindt etter ingredienser: Brandy/cognaclikør med eller uten sitrus, whiskylikører og urtelikører. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Til denne testen ble det benyttet blå smaksglass siden likørene varierer sterkt i farge, og derfor lett kan bli identifisert gjennom nettopp fargen. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte likørs identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte likørs kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Meget gode kjøp
Sankta Sunniva 2350 (VT) kr 268,50
Bols Premier 6364 (VT) kr 334
Sambuca dei Cesari 291 (VT) kr 284,10
Original Dr Nielsens Bitter 6566 (VSD) kr 298,60
 
Gode kjøp
St. Hallvard 12049 (VT) kr 219
D.O.M. Bénédictine 244 (VT) kr 323,38
Grand Marnier Cordon Jaune 245 (VSD) kr 339
Galliano 186 (VT) kr 268,60
Highland Fling 220 (VT) kr 295,70
 
***** ÷
Sankta Sunniva
Norge
2350 (VT) kr 268,50 38%
Basisutvalg
Arcus Produkter
Meget god og sammensatt duft av urter, snev av sitrus og mint. Smaken er stor og rik med innslag av urter, sitrus og lys sjokolade. Flott sødme. Smaken sitter godt og lenge. En svært harmonisk likør. Meget godt kjøp.
 
**** +
Bols Premier
Nederland
6364 (VT) kr 334 40%
Bestillingsutvalg
Jami
Tiltalende og spennende duft med søt sjokolade og sitrus. Mildt og godt smaksanslag, ren og harmonisk i munnen. Behagelig appelsinfinish. En vellykket likør med riktig sødmenivå. Meget godt kjøp.
 
Drambuie
Skottland
259 (VT) kr 352,90 40%
Basisutvalg
Stenberg & Blom
God duft av urter, whisky og appelsinskall. Søtlig smaksanslag, god smak som sitter godt. Ren med flotte smaksnyanser. Svært godt sammensatt fordi du får sødmen først og det tørrere whiskypreget mot slutten. Meget godt kjøp.
 
****
Sambuca dei Cesari
Italia
291 (VT) kr 284,10 38%
Basisutvalg
Jami
God og ren duft av anis med snev av mint. Meget behagelig i munnen, anisaromaene er rene gjennom hele smakskurven. Flott laget anislikør. Meget godt kjøp.
 
Vana Tallinn
Estland
7803 (VT) kr 226 (50cl) 45%
Bestillingsutvalg
Strag
God søt duft med appelsin, sitrus, sjokolade og mint. Sterk sødme men likevel behagelig smak. Gode nyanser. Harmonisk kraften til tross. Verd prisen.
 
**** ÷
Original Dr Nielsens Bitter
Danmark
6566 (VSD) kr 298,60 38%
Basisutvalg
Westerheim
Karakteristisk og sammensatt nese med urter og krydder som anis. Kraftig smaksanslag, balansert sødme, men veldig særpreget. Krevende smak mer i retning av bitter enn likør. Sannsynligvis godt for fordøyelsen. Meget godt kjøp.
 
St. Hallvard
Norge
12049 (VT) kr 219 (V)/ kr 211,60 (horeca) 38%
oppl gjelder 50 cl flaske som lanseres 1.1.99 Basisutvalg
Arcus Produkter
Fin duft av urter, krydder, søte og bitre appelsinskall. Rundt og harmonisk smaksbilde. En godt laget likør som sitter godt. Godt kjøp.
 
D.O.M. Bénédictine
Frankrike
244 (VT) kr 323,38
(kun horeca)
Stenberg & Blom
Fin duft av urter, krydder (anis) og sitrus. Mildt og behagelig anslag. God balanse mellom urter (bittert) og sødme. Sitter godt og lenge. Ørlite minus for alkoholstikk. Godt kjøp.
 
Grand Marnier Cordon Jaune
Frankrike
245 (VSD) kr 339 40%
Basisutvalg
Leif H. Strøm
Ren og intens duft av sitrus i retning appelsinskall. Noe skarp alkohol i nesen og i smaken som begynner søtt og som følges opp av en ren og elegant bitterhet fra appelsinskall. Godt kjøp.
 
Grand Marnier Cordon Rouge
Frankrike
246 (VSD) kr 369 40%
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Fin duft av urter og appelsinskall samt sitronmelisse. Rent anslag, noe for søt i midtfasen. god og frisk avslutningen, bra lengde. Smaken er mer interessant enn duften. Verd prisen.
 
Mandarine Napoléon
Belgia
7130 (VSD) kr 269 (50cl)
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Fin duft av appelsinskall samt behagelig alkoholsødme. Rund og god med behagelig sødmenivå, men noe anonym i smaken. Appelsinpreget kommer først mot slutten. Verd prisen.
 
*** +
Galliano
Italia
186 (VT) kr 268,60 30%
Basisutvalg
Jami
Litt parfymert duft av urter, lys sjokolade, sirup, mint og søt lakris. Smaken er identisk. Vel mye sødme i ettersmaken. Likevel svært vellaget. Godt kjøp.
 
Highland Fling
England
220 (VT) kr 295,70 38%
Basisutvalg
Arcus Produkter
Kraftig maltwhiskyduft av tjære blandet med søte undertoner. Smaken er identisk, men maltwhiskypreget blir for mye av det gode i en likør. Da vil vi heller ha maltwhiskyen som den er. Godt kjøp.
 
Southern Comfort
Irland
12039 (ASG) kr 314,50 38%
Basisutvalg
Gunnar Amundsen
Søt duft med innslag av spearmint, frukt i retning søte og bitre appelsiner. Søtt smaksanslag, litt for mye alkohol, men eller rund og vellaget. Verd prisen.
 
Green Izarra
Frankrike
6193 (VT) kr 319,70
Bestillingsutvalg
Jami
God duft av urter og krydder samt søte appelsinskall. Søtt smaksanslag med samme, fine aromaer som i duften. Sitter godt. Vellaget og grei likør. Verd prisen.
 
Cointreau
Frankrike
241 (VT) kr 355,90 40%
Basisutvalg
Jami
Behagelig duft med fine sitrusaromaer og noe krydder. En smule alkoholstikk i nesen trekker ned. Ellers er den mild i smaken, kanskje litt for søt, med god lengde. Verd prisen.
 
Grand Marnier Cuvée du Centenaire
Frankrike
11085 (VSD) kr 589 40%
Basisutvalg
Leif H. Strøm
God, frisk duft av sitrus, appelsin i retning tropisk. Mild, god og søt i smaken. Litt for fremtredende alkoholpreg gjør den uharmonisk og trekker en del ned. Ettersmaken er imidlertid ren og god. For dyr.
 
***
Facile Romlikør
Sverige
6786 (VT) kr 184,90 (50 cl) 26%
Basisutvalg
Eurowine
God, ren duft av urter med snev av anis. Mildt, søtlig anslag. Minus for et litt brentaktig preg i ettersmaken. Ellers helt grei. Verd prisen.
 
*** ÷
Licor 43 - Cuaranta y Tres
Spania
7551 (VT) kr 271,90 31%
Bestillingsutvalg
Saga Trading
Ren men anonym duft med snev av urter og lys sjokolade. Søtt anslag, noe tung, ellers følger smaken opp duften og avslutter rent. Panelet var uenig om denne likøren.
 
Aurum
Italia
30222 (EQ) kr 332 40%
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Søt og enkel duft med litt kunstig appelsinpreg. Tilsvarende i smaken.
 
** +
Karlsbader Becher Becherkova Herblich
Tyskland
30167 (VSD) kr 295 38%
Basisutvalg
Leif H. Strøm
Duft av kaffe, sitrus, lakris og urter. Urtepreget dominerer altfor mye. Smaken blir uharmonisk og sprikende.
 
Sève d''Or
Norge
2530 (VT) kr 296 40%
Basisutvalg
Arcus Produkter
Søt duft av appelsin og tropisk frukt samt alkoholstikk. Søt også i smaken som er for endimensjonal.
 
**
Heinrich Poire au Cognac
Belgia
38%
Norex Int.
Intenst kjemisk duft (pæretyggis) og alkoholstikk i nesen. Identisk i smaken. Ikke godt!
01.11.98

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen