Kulinarisk med ungdomsvri

Ungt Entreprenørskap Finnmarks spennende matprosjekt "Kultur for mat - Kultur for marked" i videregående skoler i Finnmark er i gang i Vardø.
Redaksjonen
01 Oktober 2009 - 18:00

Vel 30 elever fra videregående skoler i Hammerfest, Kirkenes, Vardø og Italia brukte mandagen til å bli kjent med hverandre, før de på tirsdag gikk i gang med å trylle fram kulinariske smaksopplevelser med utgangspunkt i lokale råvarer.

Imponert
Tirsdag var kongekrabbe hovedingrediens, og oppdraget til elevene var å lage en forrett. Resultatene ble meget bra, og veileder og kokk Thomas Bjørseth Nilsen fra Kulinarisk Akademi var meget imponert av både smak og måten rettene ble presentert. Nilsen er selv  opprinnelig fra Sør-Varanger.

Onsdag var det torsk og reinkjøtt som var hovedingredienser da hovedretten skulle lages, og torsdag skal elevene ved hjelp av multebær og blåbær trylle fram herlige desserter.
Målet for prosjektet er blant annet å utvikle nye kulinariske smaksopphevelser rettet mot et internasjonalt marked, med utgangspunkt i lokale råvarer. Elevene skal i løpet av fire dager i Vardø utvikle nye innovative retter med ungdomsvri.

Vinner tur til Milano
Prosjektet avsluttes med presentasjon av rettene og smaksprøver til publikum og jury i festivalteltet på torget i Vadsø fredag 2. oktober fra kl. 11.00 til 14.00. Vinnergruppen deltar på messe i Milano, sammen med elever fra kokkeskoler i Italia i januar 2010.
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men det er etablert i tett samarbeid med Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Finnmark, Rica Finnmark, Polar Spectacle, vgs. i Finnmark og Italia, samt flere.

En av forutsetningene for et levende framtidig næringsliv er aktører som kan, tør og vil etablere egne innovative bedrifter, og som også har et internasjonalt perspektiv. Dette krever trening i entreprenørskap, noe elevene får gjennom bl.a. Ungdomsbedrift i videregående skole, kunnskap om lokale råvarer, og trening på å utvikle produkter som har verdi utover eget kjøkken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her