Kulinarisk med ungdomsvri

Ungt Entreprenørskap Finnmarks spennende matprosjekt "Kultur for mat - Kultur for marked" i videregående skoler i Finnmark er i gang i Vardø.
Redaksjonen
01 Oktober 2009 - 18:00

Vel 30 elever fra videregående skoler i Hammerfest, Kirkenes, Vardø og Italia brukte mandagen til å bli kjent med hverandre, før de på tirsdag gikk i gang med å trylle fram kulinariske smaksopplevelser med utgangspunkt i lokale råvarer.

Imponert
Tirsdag var kongekrabbe hovedingrediens, og oppdraget til elevene var å lage en forrett. Resultatene ble meget bra, og veileder og kokk Thomas Bjørseth Nilsen fra Kulinarisk Akademi var meget imponert av både smak og måten rettene ble presentert. Nilsen er selv  opprinnelig fra Sør-Varanger.

Onsdag var det torsk og reinkjøtt som var hovedingredienser da hovedretten skulle lages, og torsdag skal elevene ved hjelp av multebær og blåbær trylle fram herlige desserter.
Målet for prosjektet er blant annet å utvikle nye kulinariske smaksopphevelser rettet mot et internasjonalt marked, med utgangspunkt i lokale råvarer. Elevene skal i løpet av fire dager i Vardø utvikle nye innovative retter med ungdomsvri.

Vinner tur til Milano
Prosjektet avsluttes med presentasjon av rettene og smaksprøver til publikum og jury i festivalteltet på torget i Vadsø fredag 2. oktober fra kl. 11.00 til 14.00. Vinnergruppen deltar på messe i Milano, sammen med elever fra kokkeskoler i Italia i januar 2010.
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men det er etablert i tett samarbeid med Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Finnmark, Rica Finnmark, Polar Spectacle, vgs. i Finnmark og Italia, samt flere.

En av forutsetningene for et levende framtidig næringsliv er aktører som kan, tør og vil etablere egne innovative bedrifter, og som også har et internasjonalt perspektiv. Dette krever trening i entreprenørskap, noe elevene får gjennom bl.a. Ungdomsbedrift i videregående skole, kunnskap om lokale råvarer, og trening på å utvikle produkter som har verdi utover eget kjøkken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her