Kunst på boks

Magne Furuholmen - mest kjent fra popgruppa a-ha - men etter hvert også som billedkunstner med sans for store formater lanseres nå som vinboksdesigner. Og redefinerer dermed begrepet kunstnervin. Når både emballasjen er tidsriktig og innholdet overgår det
Aase E. Jacobsen
05 Desember 2003 - 14:41

Ved å invitere en kunstner med sans for å utfordre det etablerte som samtidig har et navn som rekker utover det kunstinteresserte publikum, nemlig Magne Furuholmen, har den ledende boksleverandøren i Norge, Arcus, satt en ny standard for boksvinene. De fleste boksene lider nemlig av et til dels ulekkert utseende, noen er endog så stygge at de aldri burde forlate kjøkkenbenken, men tappes om i karaffel før vinen kommer på bordet. Når boksvinene står for halvparten av rød- og hvitvinsmarkedet i Norge, og fortsetter å ta andeler fra flaskesalget, er tiden moden for å tenke nytt.

Arcus engasjerte Scandinavian Design Group (SDG) som valgte Magne Furuholmen.
-  For dette prosjektet ønsket vi å knytte til oss en nysgjerrig kunstner som kunne utfordre rammene for tradisjonell emballasjedesign på bag-in-box. Furuholmen er en etablert og seriøs kunstner som har vist evne til å tolke oppgaver utradisjonelt, og som eksperimenterer med materialer, sier Sven Skaara i SDG.

Furuholmen forklarer: - Mitt utgangspunkt var å se på pakningen som en skulptur og tenke tredimensjonalt. Innledningsvis var det en utfordring å tenke nytt i forhold til det som var gitt; nemlig 3 liter i en firkantet eske.

Og resultatet kan beskrives som maksimal kontrast i valg av materialer og farger. Den røffe pappen skiller seg markant fra den blanke posen inne i esken, som kommer frem gjennom huller i pappen. Hullene spiller på en assosiasjon til druer og skal først og fremst pirre folks nysgjerrighet i forhold til hva som er inne i boksen. Fargen på posen indikerer også fargen på druen som vinen er laget av. Ideene var Furuholmens. SDG har videreforedlet disse og gjennomført dem i praksis. Blant annet er vinens navn preget inn i boksen ved hjelp av en avansert trykketeknikk. Og navnet på vinen er nettopp vin. Oeno betyr vin på gresk og gjenfinnes i en rekke ord knyttet til vin, eksempelvis ønologi, læren om vin.

Her som i alle andre sammenhenger er det indre viktigst. Og heller ikke der skuffer de to nye kunstnerboksene. Kildene, altså selve produsentene, er hemmelige, men Arcus antyder at det er velrenommerte vinhus det er snakk om. Og det demonstrerer vinene best selv. Den hvite Oeno Bourgogne Chardonnay 2003 (50230) er en AOC Chablis av 2002-årgang , en god matvin til drømmepris.

Eneste problemet er at chablis vinner på lagring, men med boksformatet er det en umulighet. Den innvendige plastbeholderen har naturlig nok ikke samme holdbarhet som en flaske. Men siden de fleste viner drikkes i sin pubertet, er dette et lite problem. Nyt derfor denne unge vinens rene og fruktige duft med dominans av sitrus og innslag av kalk/mineraler. Smaken skuffer heller ikke for den er meget frisk og god med god druefedme og fylde til å balansere syrene. Ettersmaken er lang med mye sitrus og kalk i finishen. Et elegant følge til ikke bare hvit fisk med smørsaus, varme eller kalde skalldyrretter men også lyst kjøtt gjerne med en kremet saus.

Den røde er en IGT fra årgangen 2001, Oeno Sangiovese di Toscana 2008 (50231). Det er en rødvin som går utenpå det meste som er i boks og som konkurrerer med viner i prisklassen inntil 120 kroner flasken. Sammenlignbar flaskepris er her 89 kroner, så at dette er et godt kjøp er hevet over en hver tvil.

Fargen antyder en viss utvikling, dyp rød kjerne med lys kant, som kommer av at nær halvparten av vinen har et opphold i små brukte fat i ett år. Duften er tiltalende med  en del modne søte røde bær, særlig kirsebær, snev av animalskhet, jordsmonn, mokka og fat. Smaken er fyldig med bra konsentrasjon, bra syrer og tanniner. Ettersmaken byr på mokka og lær og en litt varm og rund finish. En svært allsidig rødvin hva matfølge angår. Den kan også ta lettere vilt.

Foto: Ole W. Jacobsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her