Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer
Foto: (Kvitnes Gård)

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.
16 November 2024 - 13:33

Kvitnes Gård er en av få norske restaurantbedrifter som henter store deler av sine råvarer fra eget regenerativt jordbruk - som omgir restauranten som en hage. Den perfekte kandidat for prisen Årets Kjøkken i regi av Matprisen og Debio.

Halvar Ellingsen Kvitnes Gård
Halvar Ellingsen startet Kvitnes Gård i 2020. Foto: Jan H. Amundsen

Kvitnes Gård har vært nominert tidligere i prisens tiårige historie, men i år fant juryen tiden moden med følgende begrunnelse «På vei mot økologisk sertifisering og med et stadig mål om å utvikle seg videre, serveres en fullstendig nordnorsk meny, ned til den minste ingrediens. Gjennom måltidet formidles hvordan den totale driften gjøres på gårdens, ansattes og naturens premisser. Sesongens råvarer får skinne hos en aktør som forstår verdien av sine omgivelser, både naturen rundt dem og menneskene som bor der.»

Det deles ut i alt ni ulike priser under Matprisen – se årets vinnere her

Driftssjef Cathrine Thoresen (tv) mottar prisen av Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør Norges Vel. Foto: LeiknyHavik

Norges Vel sin Gründerpris for 2024 ble delt ut samme uke, så dette var en stor begivenhet for Kvitnes Gård som bedrift. Juryen bak denne prisen trekker fram Kvitnes Gård som «fremtidsrettet og nyskapende, og samtidig bidrar til lokal utvikling. Innsatsen skal kunne stå som mønster for annen nyskaping og vinneren har fokus på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet.

Det å knytte en restaurant med Kvitnes' ambisjoner så tett opp mot et bærekraftig landbruk, noe som egentlig burde være naturlig, er faktisk ganske nyskapende gitt at Kvitnes sin filosofi gjennomsyrer bedriften og alle ansatte og at det er i Nord-Norge.

Kvitnes gård utnytter alt, også det som vanligvis ville blitt sett på som "matsøppel" – alt blir brukt. Det går enten tilbake som dyrefôr eller til kompost. Selv tørkepapir fra kjøkkenet blir tatt vare på og gjenbrukt i dyrkekassene for å holde ugress unna og holde på fukt ved vanning.»

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her