Oppskrifter
Lag din egen halloween-lykt - med video

Lag din egen halloween-lykt - med video

Det blir ikke helt halloween uten en gresskarlykt. Her lærer du hvordan du lager den.
27 Oktober 2022 - 09:27

Det er én ting man ikke kan være foruten på en skikkelig halloween-fest - gresskarlykten.

Gresskar brukes som pynt

Den smilende eller leende gresskarlykten med lys i har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack. Han fikk en dom som besto i at han måtte gå omkring på jorden fram til dommedagen med en uthult kålrot med lys i.

Denne uthulte kålroten til smeden Jack er forgjengeren til dagens Halloween-lykt. De aller fleste designene er skumle, men du kan også lage morsomme lykter.

Smaker fortreffelig

Vi har ikke de store tradisjonene her til lands med å bruke gresskar i noen stor grad i matlagingen.

Prøv en av disse gresskaroppskriftene

Dette er veldig synd for ikke bare smaker gresskar fantastisk godt, men det inneholder også mange mineraler og næringsstoffer som er godt for oss.

Riktig redskap

Når du skal lage en Jack-o-Lantern, som gresskarlyktene kalles, er det lurt å ha utstyret i orden og sette av nok tid.

Gresskar er ganske hardt på utsiden, men kjøttet er lett å skjære i og minner litt om å skjære i melon.

Finn gjerne frem et utvalg av forskjellige kniver til de ulike detaljene.

Se video av hvordan du lager gresskarlykter

 

En stiv kniv med et ikke altfor langt blad er fin til å skjære ut de store bitene med, mens en liten kniv med smalt blad er perfekt til å skjære ut detaljer.

La barna få lov til å være med, og hvorfor ikke kjøpe noen små pyntegresskar til de små? Pyntegresskarene kan dog ikke brukes til mat .

Obduksjon først

Det aller første du må gjøre er å tømme gresskaret.

Skjær et sirkelrundt hull rundt stilken i toppen av gresskaret og løft av toppen. Pass på å skjære inn litt på skrå slik at det er lett å ta av toppen.

Du kan også lage et lite merke i kanten slik at du ser hvordan toppen skal settes på igjen senere.

Grav ut frøene og så mye kjøtt av gresskaret som du ønsker. Kjøttet kan du bruke til gode retter, og frøene kan du riste og salte.

Planlegg nøye

Diskuter hvordan dere vil at designet på gresskaret skal se ut og tegn opp dette på forhånd.

Overfør designet ved hjelp av en penn, og begynn å skjære. Kutt bare de grove linjene først slik at du ikke skjærer for mye til å begynne med.

Slik går du frem

  1. Skjær toppen av jevnt og hul ut gresskaret. Grav ut alt av kjøtt og kjerner. Ta vare på begge deler, også toppen som skal settes på gresskaret til slutt når lysene er tent.
  2. Tegn opp ønsket ansikt med tusj. Skjær ut mønsteret med en spiss kniv.
  3. Pass på å skjære helt gjennom.
  4. Fjern biten som er skåret ut.
  5. Ønsker du flere tenner etter uthullingen? Fest finkanter av gresskar i munnen med en tannpirker.
  6. Sett tre telys på en middagstallerken. Tre gresskaret over og sett toppen tilbake.

  Les mer om halloween her

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her