Oppskrifter
Lag din egen halloween-lykt

Lag din egen halloween-lykt

Det blir ikke helt halloween uten en gresskarlykt. Her lærer du hvordan du lager den.
Redaksjonen
27 Oktober 2022 - 10:27

Det er én ting man ikke kan være foruten på en skikkelig halloween-fest - gresskarlykten.

Gresskar brukes som pynt

Den smilende eller leende gresskarlykten med lys i har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack. Han fikk en dom som besto i at han måtte gå omkring på jorden fram til dommedagen med en uthult kålrot med lys i.

Denne uthulte kålroten til smeden Jack er forgjengeren til dagens Halloween-lykt. De aller fleste designene er skumle, men du kan også lage morsomme lykter.

Smaker fortreffelig

Vi har ikke de store tradisjonene her til lands med å bruke gresskar i noen stor grad i matlagingen.

Prøv en av disse gresskaroppskriftene

Dette er veldig synd for ikke bare smaker gresskar fantastisk godt, men det inneholder også mange mineraler og næringsstoffer som er godt for oss.

Riktig redskap

Når du skal lage en Jack-o-Lantern, som gresskarlyktene kalles, er det lurt å ha utstyret i orden og sette av nok tid.

Gresskar er ganske hardt på utsiden, men kjøttet er lett å skjære i og minner litt om å skjære i melon.

Finn gjerne frem et utvalg av forskjellige kniver til de ulike detaljene.

Se video av hvordan du lager gresskarlykter

 

En stiv kniv med et ikke altfor langt blad er fin til å skjære ut de store bitene med, mens en liten kniv med smalt blad er perfekt til å skjære ut detaljer.

La barna få lov til å være med, og hvorfor ikke kjøpe noen små pyntegresskar til de små? Pyntegresskarene kan dog ikke brukes til mat .

Obduksjon først

Det aller første du må gjøre er å tømme gresskaret.

Skjær et sirkelrundt hull rundt stilken i toppen av gresskaret og løft av toppen. Pass på å skjære inn litt på skrå slik at det er lett å ta av toppen.

Du kan også lage et lite merke i kanten slik at du ser hvordan toppen skal settes på igjen senere.

Grav ut frøene og så mye kjøtt av gresskaret som du ønsker. Kjøttet kan du bruke til gode retter, og frøene kan du riste og salte.

Planlegg nøye

Diskuter hvordan dere vil at designet på gresskaret skal se ut og tegn opp dette på forhånd.

Overfør designet ved hjelp av en penn, og begynn å skjære. Kutt bare de grove linjene først slik at du ikke skjærer for mye til å begynne med.

Slik går du frem

  1. Skjær toppen av jevnt og hul ut gresskaret. Grav ut alt av kjøtt og kjerner. Ta vare på begge deler, også toppen som skal settes på gresskaret til slutt når lysene er tent.
  2. Tegn opp ønsket ansikt med tusj. Skjær ut mønsteret med en spiss kniv.
  3. Pass på å skjære helt gjennom.
  4. Fjern biten som er skåret ut.
  5. Ønsker du flere tenner etter uthullingen? Fest finkanter av gresskar i munnen med en tannpirker.
  6. Sett tre telys på en middagstallerken. Tre gresskaret over og sett toppen tilbake.

 

Les mer om halloween her

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her