Dagens rett
Lag kraftkost som i den italienske fjellheimen - og helt uten kjøtt
Foto: (cirano83)

Lag kraftkost som i den italienske fjellheimen - og helt uten kjøtt

Pizzoccheri della Valtellina er navnet på denne tradisjonen fra de italienske Alpene. Som passer perfekt inn i norsk sikringskost også - spesielt nå i februarkulda.
Aase E. Jacobsen
19 Februar 2025 - 00:00

Pastaen i denne retten lager du enkelt selv - det vil si du må ha bokhvetemel for å få til den grovere mørkere strukturen - og ikke minst sunnere pastaen. Men bokhvetepasta er også lett å finne i butikkhyllene. Så fortvil ikke, for middagen er rett rundt hjørnet. Som med det meste av sikringskost fra fjellstrøk er det lokale ingredienser som potet, kål, smør og ost. I Alpene bruker de utsrakt med hvitløk også og det gir retten det lille ekstra.

Italiensk fjellkost - Pizzoccheri della Valtellina

Italiensk fjellkost - Pizzoccheri della Valtellina

Fremgangsmåte

  1. Sikt 00-melet og bokhvetemelet i en bolle. Tilsett vann, en klype salt og begynn å elte sakte.
  2. Overfør deigen til en lett melet bakebord. Arbeid den raskt med hendene for å gjøre den homogen og kompakt.
  3. Når du har fått en jevn deig, kjevler du den ut til du får en leiv på 2 mm tykkelse.
  4. Skjær først deigen i 10 cm brede strimler som så skjæres i 1 cm brede strimler – dimensjonen skal altså være 10 x 1 cm.
  5. Skrell potetene og skjær dem i halve skiver. Skrell kålen, fjern kjernen og del bladene i to, fjern stilken og skjær kålbladene deretter i 2 cm brede strimler.
  6. Kok opp 6 liter lettsaltet vann i en stor kjele. Når det koker, tilsett kålbladene; kok dem i 2-3 minutter. Tilsett potetskivene og kok i ytterligere 6-8 minutter til al dente.
  7. Legg pizzoccheriene i vannet der kålen og potetene koker, noen om gangen, og kok dem i 8 minutter totalt.
  8. Skrell hvitløksfeddene, del dem i to. Varm smør i en panne og surr hvitløksfeddene lett i smøret. Ta ut når de begynner å bli gylne.
  9. Del osten i terninger.
  10. Løft opp pizzoccheri, poteter og kål med en hullsleiv. Legg dem på tallerkenen og fordel jevnt ost i terninger, smør uten hvitløk og rikelig med revet parmesan. Ikke rør for da moses potet og pasta.

Vi byr på flere hundre pastaretter du kan lage

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her