Mat
Lag paella slik de gjør det i Valencia
Foto: (from_my_point_of_view)

Lag paella slik de gjør det i Valencia

Paella kan du lage like lett hjemme. Her får du historien bak denne spanske retten og gode råd på veien.
30 Juli 2014 - 11:00

I Valencia og Katalonia betyr paella rett og slett stekepanne, og de første som kokte ris i lave, vide panner over åpen ild var landarbeiderne på gårdene rundt Valencia, hovedstaden i regionen ved samme navn. I dag forbinder vi gjerne paella med reker og andre godsaker fra havet, men det var ikke sjømat i den opprinnelige retten.

Prøv en av våre gode oppskrifter på paella

Da paellaen så dagens lys for omkring 150 år siden var det langt fra lukrativt å jobbe som gårdsarbeider i Spania og man brukte det som var tilgjengelig. Snegler, grønne og hvite bønner, bønneskudd, løk og tomater, alt ble stekt sammen med olivenolje, hvitløk og ris dyrket i området.

“Hummer og kanari”

Ved spesielle anledninger unnet man seg også kjøtt, først kanin – senere kylling. Etter hvert begynte valencianerne langs kysten å lage sin egen paella, og de brukte naturlig nok havets frukter i stedet for snegler og kanin. Reker, sjøkreps, fisk, skjell og blekksprut. I dag blander man gjerne de to oppskriftene og ender opp med en paella mixta, en rett med både kjøtt og sjømat, skikkelig “hummer og kanari”, samt nye ingredienser som chorizo-pølse.

Ulike smakstilsetninger har i årenes løp også funnet veien opp i pannen: laurbærblad, oregano, bladpersille og sitronskall.

Slik lager du paella

Det er ikke lett å lage en perfekt paella. Helst bør den kokes over åpen ild i en vid og grunn paella eller paellera som de sier i resten av Spania. For å få et perfekt resultat med en sprø, lysebrun stekeskorpe eller socarrat, starter man med en rykende varm panne for så å senke varmen gradvis under tilberedningen. Akkurat hvor mye olje og væske som skal til krever erfaring, en paella skal verken være tørr eller grøtete, ei heller oljete.

Safran er best

Den vakre gulfargen skal komme fra safran, men ettersom safran er verdens dyreste krydder er det mange som jukser og farger retten med for eksempel gurkemeie. Det gir selvfølgelig gul farge, men den særpregede safranmaken får man jo ikke. I den originale paella valenciana tilsettes ikke rosmarin, men de lokale sneglene har levd i nærkontakt med denne urten og smaker deretter. For å få den autentiske smaken med hermetiske snegler kan en liten klype rosmarin gjøre susen.

Nudelalternativet

Og har du dårlig tid eller glemt å kjøpe ris, så er det ingen grunn til panikk, svaret er fideuà eller nudelpaella.  Etter sigende oppsto denne avarten på sekstitallet nettopp fordi noen hadde glemt å ta med ris til spleiselaget. Fremgangsmåten er omtrent den samme som for vanlig paella, men den er både raskere og enklere å lage. Det er en vanlig rett på restaurantene både i Valencia og Barcelona.

 

Her er gode oppskrifter på paella

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her