Lagringsviner fra Angelo Gaja

I Oslo kan du nå smake en rekke modne viner fra superprodusenten Angelo Gaja. Vinene fra Gaja er kjent for sin høye kvalitet og sitt høye prisnivå. Druen og Åpenbar gjør imidlertid disse vinene tilgjengelige til Europas laveste priser. Enten på flaske, på
Redaksjonen
29 Januar 2004 - 11:27

I Piemonte snakker man om to skoler, den tradisjonelle skolen og den moderne skolen. I 1960-årene var det vanskelige tider for vinbøndene i Piemonte; vinene var lite fruktige, de tørket ut og prisene var lave. Særlig de nebbiolo-baserte vinene var i krise, og i lange perioder lå prisene på dolcetto markant høyere. Den nå avdøde Renato Ratti var den første til å innse at det måtte radikale endringer til hvis han skulle selge sin Barolo til en anstendig pris, og i 1960 og 70-årene begynte han å eksperimentere med kortere masserasjonstid, rustfritt stål og kortere fatlagring.

Angelo Gaja fortsatte utviklingen, og forstod hva som skulle til for å selge varen dyrt. Gaja gikk langt videre i kvalitetsmessig henseende, men den største endringen ble anvendelsen av barriques (franske fat). Gaja lanserte først barriquelagret Barbera og senere gjorde han det samme med sine Barbarescoer.

Utenom dette var Gaja den første som også fikk noe seriøst ut av cabernet sauvignon og chardonnay i Piemonte. Gaja vant mye heder for sine "nye" viner og hans priser gikk til himmels sammenlignet med konkurrentenes. Gaja var den første i verden som fikk 100 poeng av The Wine Spectator for sin Barbaresco Sori Tildin 1990. Gaja selv er uenig at han har laget den perfekte vin, og sier videre at han kommer til å bruke resten av livet sitt på å prøve.....

Prisene på vinene til Gaja er høye, men Gaja selv forklarer dette med at han kun har fulgt utviklingen i Frankrike og deres prisutvikling der de siste tiårene.

Dette er vinene du akkurat nå kan kjøpe til svært gunstige priser:
w Rossj-Bass Langhe DOC 1997, Chardonnay
w Sito Moresco Langhe DOC 1995
w Barbaresco DOCG 1995
w Barolo Conteisa, (Langhe DOC) 1993
w Barolo Sperss, (Langhe DOC) 1994

Last ned full oversikt over vinene med bakgrunnsinformasjon og priser (se lenke nederst i artikkelen).

Foto (stort): Berry Bros & Rudd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt
Dagens rett

Selv en hurtigpizza som denne smaker perfekt

Har du liten tid til middagslaging, behøver det ikke bety mindre smak. Bare prøv denne oppskriften på pizza med crème fraîche og bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her