Laks er blitt norsk hverdagsmat

Vi spiser fire ganger så mye laks som i 1991.
Redaksjonen
14 Desember 2010 - 14:37

Oppdrettslaksen har endret nordmenns spisevaner, skriver Aftenposten. Mens hver nordmann i 1991 spiste ca. to kilo laks, slukte vi i fjor ca. åtte kilo, viser tall fra Eksportutvalget for fisk, EFF. Totalkonsumet av fisk var i 2008 drøyt 22 kilo per person, en økning på to kilo siden 1995, viser rapporten «Utvikling i norsk kosthold 2009».

Til sammenligning spiser hver svenske ca. fire kilo laks i året, mens en franskmann spiser ca. to kilo. Mens det franske konsumet har økt med ca. et halvt kilo de siste 20 årene, spiser altså nordmenn fire ganger mer.

- Årsaken er i tillegg til stor lokal produksjon, at laks blir distribuert fersk til de fleste av landets butikker, sier Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks og ørret i EFF.

- Næringen er også blitt dyktig til å tilrettelegge porsjonspakninger, sier Stabell.

Norge er verdens største produsent av oppdrettslaks, og produksjonen når stadig nye høyder. I år passerer oppdrettsnæringen 950.000 tonn laks, neste år tror man at én million tonn blir resultatet.

Markedssjefen poengterer at laks er blitt trendmat blant unge. Han mener introduksjonen av laks i sushimarkedet har hatt stor betydning. EFF registrerer også at stadig mer laks blir videreforedlet innenlands. Tidligere gikk det aller meste av fisken rundt til Danmark, der filetering, røyking, speking og kryddermarinering ble utført.

- Men fortsatt blir mye norsk laks røyket i utlandet. Dette skyldes blant annet toll på røkte produkter inn til EU. Her har næringen et potensial for å skape mer aktivitet i Norge, sier Stabell til Aftenposten.

Norsk eksport av sjømat vil i år passere 50 milliarder kroner for første gang. I fjor ble det eksportert for ca. 45 milliarder. Eksporten til Asia og Øst-Europa øker mest. Også EU, som importerer to tredjedeler av all norsk laks, øker importen. Kun i USA har importen gått noe tilbake.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her