Legger alkopress på Norge

Snart kan nordmenn kanskje bestille vin og sprit på Internett. Norske myndigheter må gå igjennom alkoholloven.
Redaksjonen
24 Juli 2007 - 20:25

I begynnelsen av juni slo EU-domstolen fast at svenskenes forbud mot privatimport av alkohol strider mot EUs regler. Dette kan få konsekvenser for Norge.
 
I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ber EFTAs overvåkingsorgan ESA Norge om å vurdere alkoholloven etter den svenske dommen som åpner for privatimport.
 
Kort frist
ESA gir Norge kort frist til å besvare brevet. Fristen er 1. august og da må Norge komme med et svar i saken.
 
For nordmenn kan en lovendring bety at folk kan bestille vin og sprit over nettet.
 
Men ser man på prisen blir det trolig lite å spare for folk flest. De som har noe å hente er folk med store vinkjellere eller folk som er på jakt etter spesielle viner.
 
Trenger tid
Helse- og omsorgsdepartementet har bedt ESA om utsettelse av fristen for å behandle saken videre.
 
- Dette blir en ganske omfattende gjennomgang av lovverket, så derfor har vi bedt ESA om mer tid til å forberede et svar, sier statssekretær Rigmor Aaserud til ba.no. 
 
Dommen i Sverige er en innskrenkning av Systembolagets rekkevidde, fordi det i Sverige, akkurat som i Norge kun var mulig å bestille vin og sprit fra utlandet til privat forbruk gjennom Vinmonopolet.
 
Ikke bekymret
Arcus er ikke bekymret for konkurranse fra utlandet og at folk begynner å bestille fra nettet.
 
- Dette kan kanskje være aktuelt i utkantstrøk, hvor det ikke finnes vinmonopol, men ellers tror jeg folk vil kjøpe på de gamle utsalgsstedene sine, sier Frithjof Nicolaysen, fagsjef i Arcus.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her