Mat
Legger ned matfagklasser

Legger ned matfagklasser

Åtte skoleklasser på restaurant- og matfag legges helt eller delvis ned i matfylket Rogaland.
28 Mars 2012 - 12:47

Neste år får ikke andreårselevene ved Jåttå videregående skole i Stavanger valget mellom de to utdanningsprogrammene kokk og servitør og matfag. Det var bare åtte søkere til matfag, og tilbudet legges derfor ned for skoleåret 2012/2013. Det samme skjer ved Ølen, Karmsund og Rygjabø videregående skoler.

I tillegg blir Vg1-klasser i restaurant- og matfag lagt ned ved de tre sistnevnte, samt ved Time videregående skole. Det er snakk om både hele og halve klasser, skriver Stavanger Aftenblad.

Matfag er studieretningen som utdanner elever innenfor fagene kjøttskjærer, pølsemaker, butikkslakter, slakter, fiskehandler, fagarbeider i fiskeindustrien, industriell næringsmiddelproduksjon, baker og konditor.

Taper for «oljå»

– Mange ungdommer har ikke sansen for håndverksyrker. De er mer opptatt av oljebransjen, hvor de ser muligheter til å tjene mye penger og ha mye fri. Håndverksbransjen kan ikke tilby like høy lønn. Det er størst svikt i rekruttering innenfor kjøttfag. Kanskje har vi ikke vært gode nok til å gjøre disse yrkesretningene tiltrekkende for ungdommen, sier Korsedal til avisa.

Hun legger til at man kanskje ikke har vært så gode på å markedsføre gleden ved å skape noe med hendene. Og at yrker innen matfag er fag som vi alltid har bruk for og som aldri vil bli borte.

Fra utlandet

Mange bedrifter baserer seg i dag på arbeidskraft fra utlandet, og ifølge administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfeprodusentenes landsforening kan utlendinger utgjøre så mye som 30-40 prosent av de mellom ti og elleve tusen arbeidstakerne i matindustrien, er utlendinger.

– Vi prøver å vise at dette er spennende og utfordrende yrker. Dessuten er ungdom som velger kjøttfag omtrent garantert jobb, og det er også bedre betalt enn kokkeyrket. Men kokkene har sine folk på tv hele tiden, det bidrar nok til imaget. Vårt image er mer hardt arbeid, sier Juul-Hansen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her