Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Trues med bot på én million kroner. Eller ...?
20 Oktober 2013 - 21:14

Leietakere på Zachariasbryggen i Bergen må betale en million kroner i bot til eierne dersom de uttaler seg til media. Formålet er å bidra til ro, opplyser eiendomsbaroneneGeir Hove og Tom Rune Pedersen.

Flere års skittkasting og strid i og utenfor rettssalen fikk sin foreløpige avslutning med at Hove og Pedersen i forrige uke overtok bygningsmassen ved fisketorget i vestlandsbyen da den tidligere huseieren, Knyut Jørgen Hauge, gikk konkurs.

Nå innføres strenge regler for leietakerne i utelivspalasset.

«Leietakers lovlige representanter (styrets medlemmer, lovlige representanter for aksjonærene samt daglig leder) forplikter seg til ikke å uttale seg til media, uten avtale med utleier. Forsettlig brudd på denne bestemmelse vil for leietaker medføre et erstatningsansvar («penalty«) overfor utleier på NOK 1.000.000,-», heter det i kontraktene som leietakerne nå må godta.

Advokat Sam E. Harris presiserer kontraktspunktet slik overfor Bergens Tidende:

«Det har vært mye uro og mange tilspissede situasjoner i tilknytning til Zachariasbryggen, med mange utfall og grunnløs kritikk mot de som nå er på utleiersiden. Formålet med klausulene er å bidra til ro ved at også utleier skal være informert om spørsmål som måtte komme.»

Klausulen er uvanlig, og den kan være ulovlig, sier seier Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han mener det høye beløpet kan rammes av paragraf 36 om urimelige avtaler og avtalevilkår i avtaleloven.

Advokat Harris skriver imidlertid til avisen at det ikke er meningen å kreve inn beløpet.

«Beløpet som er satt i kontrakten er veldig høyt, men poenget er selvsagt ikke at et slikt beløp skal betales, men at det skal bli ro.»

- Da handlar det bare om å skremme, og jeg synes det er et ufint pressmiddel som sanksjon på en avtaleklausul som ellers ser relativt fornuftig ut, sier professor Marthinussen.

Frode Hølland i Bodega Drift, som driver utestedene Taket og Lille Zachen, sier til BT at presse-klausulen er uproblematisk.

- Vi er uansett bare interessert i å få positiv publisitet om bygget, seier han.

LES OGSÅ: Ricks må ut med 1,7 millioner kroner

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her