Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Trues med bot på én million kroner. Eller ...?

Leietakere på Zachariasbryggen i Bergen må betale en million kroner i bot til eierne dersom de uttaler seg til media. Formålet er å bidra til ro, opplyser eiendomsbaroneneGeir Hove og Tom Rune Pedersen.

Flere års skittkasting og strid i og utenfor rettssalen fikk sin foreløpige avslutning med at Hove og Pedersen i forrige uke overtok bygningsmassen ved fisketorget i vestlandsbyen da den tidligere huseieren, Knyut Jørgen Hauge, gikk konkurs.

Nå innføres strenge regler for leietakerne i utelivspalasset.

«Leietakers lovlige representanter (styrets medlemmer, lovlige representanter for aksjonærene samt daglig leder) forplikter seg til ikke å uttale seg til media, uten avtale med utleier. Forsettlig brudd på denne bestemmelse vil for leietaker medføre et erstatningsansvar («penalty«) overfor utleier på NOK 1.000.000,-», heter det i kontraktene som leietakerne nå må godta.

Advokat Sam E. Harris presiserer kontraktspunktet slik overfor Bergens Tidende:

«Det har vært mye uro og mange tilspissede situasjoner i tilknytning til Zachariasbryggen, med mange utfall og grunnløs kritikk mot de som nå er på utleiersiden. Formålet med klausulene er å bidra til ro ved at også utleier skal være informert om spørsmål som måtte komme.»

Klausulen er uvanlig, og den kan være ulovlig, sier seier Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han mener det høye beløpet kan rammes av paragraf 36 om urimelige avtaler og avtalevilkår i avtaleloven.

Advokat Harris skriver imidlertid til avisen at det ikke er meningen å kreve inn beløpet.

«Beløpet som er satt i kontrakten er veldig høyt, men poenget er selvsagt ikke at et slikt beløp skal betales, men at det skal bli ro.»

- Da handlar det bare om å skremme, og jeg synes det er et ufint pressmiddel som sanksjon på en avtaleklausul som ellers ser relativt fornuftig ut, sier professor Marthinussen.

Frode Hølland i Bodega Drift, som driver utestedene Taket og Lille Zachen, sier til BT at presse-klausulen er uproblematisk.

- Vi er uansett bare interessert i å få positiv publisitet om bygget, seier han.

LES OGSÅ: Ricks må ut med 1,7 millioner kroner

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen