Leitz er årets vinmaker

Gault Millau har i år kåret Johannes Leitz til Winzer des Jahres.
Redaksjonen
15 November 2010 - 09:57

Den 47 år gamle Johannes Leitz har lenge vært kandidat til denne ypperste av alle utmerkelser innen tysk vin. Vinene hans kåres av samme guide regelmessig til Rheingaus beste. Og Eichelmann Deutschlands Weine ga ham i 2007 prisen for Tysklands beste hvitvinskolleksjon.

Ni til 90 +
Leitz er dessuten markedsleder i Norge for tysk vin i flaske. Vinene hans selges også stort sett til lavere priser i Norge enn i Tyskland. I årets utgave av Gault Millau oppnår ni av hans viner fra 2009 90 poeng eller mer. Kaisersteinfels og Kaisersteinfels Edition Trine ble rangert som Tysklands to beste viner i klassen "feinherb" som er kategorien som i stor grad har erstattet halbtrocken (restsukker på 13-18 g/l), men som ikke har like faste intervaller.

Reduserer ikke syre
Leitz er i full gang med en ny årgang som har gitt de laveste avlingene på 25 år. Men Leitz mener kvaliteten, spesielt på vinene fra Rüdesheimer Berg, vil bli meget høy. Syreverdiene er ekstremt høye, hos Leitz opptil 13 g/l.  Men det er også Oechsle-verdiene (mostvekten). I Schlossberg og Rottland ligger disse på 115, i Kaisersteinfels på knapt 100 og i Bischofsberg på 97. Dette har gitt vinene en flott balanse, med pent innpakket syre.

Mange produsenter blir i år tvunget til å redusere syreverdiene i vinen. Ingen av toppvinene til Leitz fra Rüdesheimer Berg vil bli kunstig redusert på denne måten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her