Lenge etterlengtet seier

Xiang Xu halte i land sin første NM-seier i østersåpning - etter flere andre- og tredjeplasser.

Aker Brygge viste seg fra sin mest flatterende side første pinsedag og dannet derfor en perfekt ramme for årets østersåpning som er det 14. i rekken arrangert av Apéritif. Årets NM noterte ikke bare rekordsoppslutning når det gjelder antall deltakere, men også et markant skifte i plassering på pallen.

Xiang Xu fra Restauranthuset Operaen slo nemlig fem ganger norgesmester, Heini Petersen, nå freelance-kokk, hårfint. Sluttiden ble den samme, men Xu hadde flere bonuspoeng og færre straffepoeng, derfor slo juryen fast at Xu kvalifiserte for norgesmestertittelen. Og til tittelen tidenes gladeste vinner. Han skal derfor representere Norge i østers-VM som finner sted i Galway, Irland siste helgen i september.

Sterk dame
I finalen var også 19-årige Maria Petersen, for øvrig datter av sølvvinneren og ikke minst konkurransens yngste, og hun forbedret fin plassering fra fjorårets fjerde (for øvrig debut) til bronse. Hun fikk også pris for "Beste presentasjon" samt for "Beste kvinnelige østersåpner". Årets konkurranse hadde tre kvinnelige deltakere, og det er faktisk flere enn på lenge. Maria Petersen hadde også færrest straffepoeng og flest bonuspoeng av de fire i finalen. Så om hun hadde vært litt raskere, hadde hun kunnet slå faren.

Fjerdeplassen i finalen gikk til Gorm Nørum, Café Skansen, også han en erfaren NM-deltaker. En deltaker med finalepotensial er Andreas Christensen fra Palace Grill som var fem sekund fra en finaleplass. Dette var hans første NM på 10 år. En mann vi garantert vil se på deltakerlisten neste år.

Brukte mer tid
NM-ets aller raskeste, og dermed kvalifisert for "Beste tid", var Heini Petersen som åpnet 20 østers i sitt innledende heat på 2 minutter 7 sekunder. Ellers var tidsforbruket gjennomgående høyere i finalen enn tidligere år.

Men juryen som bestod av Peter Sandqvist, norgesmester fra 2010, Per Olofsson, østersverdensmester fra 2000 og Bela Szabo, østersimportør (A la Carte Produkter) var særdeles imponert over Xus samt Maria Petersens forbedringskurve sammenlignet med tidligere mesterskap.

Årets NM ble gjennomført med franske flatøsters, såkalte Belon, levert av A la Carte Produkter.

Vinnerne i årets NM i østersåpning er:
• Norgesmester i østersåpning 2011 - Xiang Xu (vinner en Omega Seamaster til en verdi av kroner 15.000, champagne fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Hotel & Spa, Galway under årets VM, weekendtur til Laroche i Chablis med opphold på Hotel du Vieux Moulin, og en eksklusiv kokkejakke fra Sportex)

• Beste presentasjon - Maria Petersen med 20 bonussekunder, vinner et weekendopphold på Radisson Blu Waterfront Hotel, Stockholm
• Beste tid - Heini Petersen med 2:07 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen

 
Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.

Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med A la Carte Proukter, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, TABASCO®, Lekter'n og Sportex.

Foto: Bård Ivar Flageborg og Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen