Telemarkbryggeriet Lindheim Ølkompani vant den internasjonale bryggeribransjens Oscar
Foto: (Lindheim)

Telemarkbryggeriet Lindheim Ølkompani vant den internasjonale bryggeribransjens Oscar

Brussels Beer Challenge er ølverdenens Oscar, og i år har et lite bryggeri fra Telemark håvet inn hele fire priser, deriblant høythengende «Brewery of the Year».
25 November 2021 - 15:00

Brussels Beer Challenge.jpg [117.93 KB]I slutten av oktober fant Brussels Beer Challenge sted for 10. gang. Rundt 1800 ulike øl fra 35 land ble bedømt av et panel på 75 uavhengige øleksperter fra 20 land, og totalt ble det delt ut 80 premier. Konkurransen er prestisjetung og tradisjonell, og prisene som deles ut har stor internasjonal tyngde. Her er det kun de aller beste som tilfredsstiller de strenge kravene til belgierne og når opp på seierspallen.


Brewery of the year

Norge var representert gjennom bryggeriet Lindheim Ølkompani, som holder til på en fruktgård i Gvarv, Telemark. Her har familien Lindheim dyrket frukt i 4 generasjoner, og for 8 år siden begynte ekteparet Ingeborg Lindheim og Eivin Eilertsen også å brygge øl og sider. Den gode tilgjengeligheten og kvaliteten på frukten som vokser her, gjør at det nettopp er dette som kjennetegner flertallet av produktene deres, og resultatene er noe Gvarv virkelig kan være stolte av.

Frukt sto også i fokus for alle produktene Lindheim deltok med i konkurransen, og totalt stakk bryggeriet av med hele fire priser; ett gull og to sølv i kategorien «Flavoured beer», altså smaksatt øl, og på toppen av det hele mottok Lindheim hedersprisen «Brewery of the Year».

Denne tittelen tildeles bryggeriet dersom minst tre av ølene til et bryggeri oppnår konkurransens toppscore. I år ble de fire bryggeriene med høyest poengsum så revurdert av en jury bestående av internasjonale eksperter, og ølene fra Lindheim Ølkompani ble hyllet av flertallet av jurymedlemmene. Dermed var tittelen "Brewery of the Year" et faktum.

Lindheim Sour Cherry.jpg [53.16 KB]Gull til flaggskipølet

I underkategorien «Frukt» stilte Lindheim med to øl hvorav det som etter hvert er blitt bryggeriets flaggskipsurøl, Farmer’s Reserve Sour Cherry, mottok selveste gullmedaljen. Sour Cherry er en wild ale tilsatt ferske kirsebær fra gården, og kvaliteten på ølet gjenspeiler kirsebærene som vokser i hagene i Gvarv. Ølet er syrlig, intenst og komplekst og har blitt hedret med ulike priser gang på gang siden det ble brygget for første gang i 2014. 

En hederlig sølvmedalje gikk til det telemarksinspirerte ølet Stakk Farmer’s Reserve. Stakk er en blanding mellom saison og wild ale som er tilsatt rabarbra og moreller og modnet på eikefat for å gi et syrlig, fruktig og vinøst øl.

I underkategorien «Old style Fruit-Lambic» stilte Lindheim med ølet Coolship Blåbær Farmer’s Reserve, som også mottok en sølvpremie. Ølet er laget med blåbær fra Gvarv og er et spontangjæret coolship-øl med høy friskhet, fruktighet og balanse.

Dette er femte gang Lindheim Ølkompani deltar i konkurransen, og hvert år har ølene deres havnet på seierspallen. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her