Telemarkbryggeriet Lindheim Ølkompani vant den internasjonale bryggeribransjens Oscar
Foto: (Lindheim)

Telemarkbryggeriet Lindheim Ølkompani vant den internasjonale bryggeribransjens Oscar

Brussels Beer Challenge er ølverdenens Oscar, og i år har et lite bryggeri fra Telemark håvet inn hele fire priser, deriblant høythengende «Brewery of the Year».
25 November 2021 - 16:00

Brussels Beer Challenge.jpg [117.93 KB]I slutten av oktober fant Brussels Beer Challenge sted for 10. gang. Rundt 1800 ulike øl fra 35 land ble bedømt av et panel på 75 uavhengige øleksperter fra 20 land, og totalt ble det delt ut 80 premier. Konkurransen er prestisjetung og tradisjonell, og prisene som deles ut har stor internasjonal tyngde. Her er det kun de aller beste som tilfredsstiller de strenge kravene til belgierne og når opp på seierspallen.


Brewery of the year

Norge var representert gjennom bryggeriet Lindheim Ølkompani, som holder til på en fruktgård i Gvarv, Telemark. Her har familien Lindheim dyrket frukt i 4 generasjoner, og for 8 år siden begynte ekteparet Ingeborg Lindheim og Eivin Eilertsen også å brygge øl og sider. Den gode tilgjengeligheten og kvaliteten på frukten som vokser her, gjør at det nettopp er dette som kjennetegner flertallet av produktene deres, og resultatene er noe Gvarv virkelig kan være stolte av.

Frukt sto også i fokus for alle produktene Lindheim deltok med i konkurransen, og totalt stakk bryggeriet av med hele fire priser; ett gull og to sølv i kategorien «Flavoured beer», altså smaksatt øl, og på toppen av det hele mottok Lindheim hedersprisen «Brewery of the Year».

Denne tittelen tildeles bryggeriet dersom minst tre av ølene til et bryggeri oppnår konkurransens toppscore. I år ble de fire bryggeriene med høyest poengsum så revurdert av en jury bestående av internasjonale eksperter, og ølene fra Lindheim Ølkompani ble hyllet av flertallet av jurymedlemmene. Dermed var tittelen "Brewery of the Year" et faktum.

Lindheim Sour Cherry.jpg [53.16 KB]Gull til flaggskipølet

I underkategorien «Frukt» stilte Lindheim med to øl hvorav det som etter hvert er blitt bryggeriets flaggskipsurøl, Farmer’s Reserve Sour Cherry, mottok selveste gullmedaljen. Sour Cherry er en wild ale tilsatt ferske kirsebær fra gården, og kvaliteten på ølet gjenspeiler kirsebærene som vokser i hagene i Gvarv. Ølet er syrlig, intenst og komplekst og har blitt hedret med ulike priser gang på gang siden det ble brygget for første gang i 2014. 

En hederlig sølvmedalje gikk til det telemarksinspirerte ølet Stakk Farmer’s Reserve. Stakk er en blanding mellom saison og wild ale som er tilsatt rabarbra og moreller og modnet på eikefat for å gi et syrlig, fruktig og vinøst øl.

I underkategorien «Old style Fruit-Lambic» stilte Lindheim med ølet Coolship Blåbær Farmer’s Reserve, som også mottok en sølvpremie. Ølet er laget med blåbær fra Gvarv og er et spontangjæret coolship-øl med høy friskhet, fruktighet og balanse.

Dette er femte gang Lindheim Ølkompani deltar i konkurransen, og hvert år har ølene deres havnet på seierspallen. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her